menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Altın tasarrufu mu yanlış, para sistemi mi?

27 2
18.03.2025

İftar programlarını takip ediyorum. Artık sakız orucu bozar mı sorusundan ciddi meselelere gelmiş Türkiye. En çok zekât soruları geldiğini görüyorum. Sual sahipleri nisabı ve zekât miktarını hesaplatmak istiyorlar.

Evvela anlıyorum ki enflasyonist dönem geçim zorluğuyla beraber bir tasarruf refleksi de oluşturmuş. Sonra sual edenlerin varlık portföylerinden görüyorum ki ana tasarruf kalemi altın. Hatta sonuna kadar altın. Mesele de bu…

Bugünün modern ve çarpıtılmış ekonomik düzeninde altının tasarruf birimi olması rahatsız edici bir durumdur.

Ekonomi yönetiminin de ister yastıkaltı olsun ister banka altın hesabı olsun altın tasarrufuna karşıt bir tavrı var. Bu tavrın, her iki altın tasarrufu yöntemine dair kapitalizmin (modern ve çarpıtılmış) finansal mimarisi içinden bakınca makul ve kabul edilebilir birer sebebi mevcuttur.

Birincisi ve yastıkaltı altınla ilgili olan; yastıkaltı altının fon akımında sızıntı anlamına gelmesi ve yatırımlar için tasarruf kıtlığına neden olmasıdır.

Tasarruf kıtlığı şiddetlenip açığa dönüştüğünde ekonomide iç kaynaklar pahalanır yahut karakteri

istikrarsızlık

olan dış kaynakları temin etmek gerekir. Finansta pazarken dış kaynağın temini sadece kar-zarar hesabına da bağlı değildir. Kafasına göre şartlar dayatır. Sonuçta tasarruf açığına getirilebilecek çözümlerin iç veya dış kaynak olsun her ikisi de

kendi lehlerine

dengeyi bozabilecek bir kırılganlık doğurur.

Ekonomi yönetiminin tavrının sebeplerinden ikincisi ve banka hesaplarıyla ilgili olan ise bu banka varlıklarının krediye dönüşememesidir. Ya sadece altın işiyle iştigal edenler altın kredisi alır yahut maliyetli swap anlaşmaları yapılarak altını bir para cinsine çevirmek gerekir. Mesela altın cinsinden hayat poliçesi yapılamamasının nedeni de budur.

(Altın cinsi hayat poliçesi yapılabilse Türkiye’de herkesin hayat poliçesi olurdu.)

Altın hesapları kullanma zorluğuna rağmen evvelce

Merkez Bankası

bu varlıkları

rezerv opsiyon mekanizmasıyla

kaynağa dönüştürülebilmiş idi. Buna göre altın hesaplarındaki varlıklar bankalar tarafından Merkez Bankası indinde tutulacak........

© Yeni Şafak