12 Gün Savaşının sonu: ABD ve İsrail bu haltı neden yedi?
İran-İsrail savaşı 12. Gününe girdiği esnada İsrail’in ateşkesi kabul ettiğini duyurmasıyla birlikte şimdilik durmuş gibi görünüyor. İlk saatlerde İsrail İran’ın fırlattığı bir füze dolayısıyla ateşkesi ihlal etmiş olduğunu ve buna karşılık vereceklerini ilan etse de bunun devam etmeyeceği anlaşılıyor. Hâkim hava, nesnel koşullar, savaşın şu ana kadarki seyri bu aşamada bir ateşkesin olmasını bütün taraflar açısından gerektiriyor.
Aslında bu aşamadaki
ateşkes tıpkı İsrail ile Hamas arasında Aralık ayında gerçekleşen ateşkes gibi İsrail’in burnunun sürtüldüğü bir sonucu işaret ediyor.
Başlarda ABD’den aldığı silahlara ve tam desteğe ve aslında İran hakkında sahip olduğu algı v istihbarata fazla güvenerek bu savaşa büyük bir kibirle dalan İsrail 12 günün sonunda evdeki hesabın çarşıya hiç uymadığı bir durumla karşı karşıya kaldığını görmüş oldu. İran hakkında sahip olduğu istihbarat savaş sahasında onu bir yere kadar götürdü ama sonrasında sahadaki gerçeklerle başbaşa kaldı.
Sahadaki gerçek ise İran’ın 50 yıl boyunca yürüttüğü soğuk savaş esnasında tahminlerin ötesinde bir savunma teknolojisi geliştirmiş olduğu
ve her aşamada hiç ummadığı yeni bir silahı deneme ihtimalinin İsrail için birkaç gün içinde tam bir kabusa dönmüş olması.
Kabus İsrail’in o çok güvendiği demir kubbesinin delik deşik olması
yla birlikte Tel Aviv sokaklarına, Hayfa limanlarına, petrol tesislerine ve hava üslerine roketlerin yağmaya başlamasıyla İsrail için gerçek bir felakete dönüştü.
17 yıldır adeta bir hapishanede, bir toplama kampında tutmaya çalıştığı Gazze’den, Hamas’tan bu kadar ağır bir direniş, direnişin ötesinde müthiş bir savaşma gücü beklemediği gibi İran’ın savaş teknolojilerinden de kendisine bir zarar gelebileceğini beklemiyordu. İlk gün önemli isimlere karşı başardığı suikast girişimleriyle erkenden kapıldığı zafer şımarıklığı bile onun için aşılması artık imkansız bir çıtaya dönüştü.
İran o kadar önemli adamını kaybettiği halde, sonraki günlerde hiçbir şey olmamış gibi ilk defa denediği hipersonik roketleriyle İsrail’in üzerine bir dehşet olup yağdı.
Savaşta tarafların kayıpları arasında bir karşılaştırma yapıldığında asimetrik bir durum ortaya çıkarabilir.
Ama bu kayıpların taraflar üzerindeki etkisi açısından bir karşılaştırma yapıldığında İsrail’in kaybının çok daha büyük olduğunu ve onu bu aşamada ateşkese zorlayan asıl etkenin bu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
İsrail tıpkı Gazze’ye........
© Yeni Şafak
