Türkiye’yi anlama kılavuzu
Hem Türkiye hem de dünyada seçmen davranışını analiz etmeye dönük kamuoyu araştırmaları ile ilgili ciddi şüpheler söz konusu. Son dönemde yapılan anket ve kamuoyu araştırmaları var olan durumu bütün ayrıntıları ile göstermek yerine politik ve sosyolojik dokuya etki etmeyi amaçlayan manipülatif araçlara dönüşüyor. Verinin elde ediliş biçimi, sağlıklı biçimde işlenip işlenmediği ve metodolojik sorunların yanı sıra politik yönden de araçsallaştırılan bu tür araştırmalar, sadece seçmen davranışı değil sosyolojik dokuyu da anlamlı biçimde yansıtmıyor.
Son dönemde sıklıkla isminden bahsedileceğini öngördüğüm bir çalışma olan “Türkiye Genel Sosyal Saha Araştırması” (TGSS) bir grup akademisyen ve araştırmacının koordinasyonunda hayata geçirilen bir proje. İSAR himayesinde hayata geçirilen bu proje, alanında referans teşkil edebilecek kurumların metodolojik yaklaşımlarını dikkate alarak Türkiye’nin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yapısının derinlemesine analiz edebilecek bir veri seti ortaya koymaktadır. Bireylerin gündelik yaşamlarındaki eğilimleri, siyasal açıdan kendilerini nerede (sağ-sol) konumlandırdıkları, Türkiye’ye dair beklenti ve öngörüleri gibi birbirinden farklı alanlarda datalar ortaya koymaktadır.
Özellikle son dönemde doğurganlık üzerinden yaşanan tartışmaların demografik ölçeğe nasıl yansıdığı, siyaseten doğru kabul edilen sağ sol ayrımların yüzdelik olarak aslında farklı bir gerçeğe karşılık geldiği, inanç ve değerler alanındaki tartışmaların önyargıdan ziyade sağlıklı bir veriye dayandırılarak analiz edildiği bu çalışma, Türkiye’yi anlama adına önemli bir........
© Yeni Şafak
