menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Öğrenci hareketleri ve siyasal mobilizasyon

26 31
24.03.2025

Herhangi bir otoriteden kaynaklı huzursuzluk veya kızgınlık nedeniyle yapılan her türlü bilinçli ve sürekli eylem, toplumsal hareket olarak kabul edilir. Modern dönem ile ilişkilendirilen bu tür kitlesel hareketlerin motivasyonları dönemsel olarak farklılık gösterse de aşağı yukarı üç yüzyıllık bir tarihe mündemiç bir repertuvara işaret eder. Milatla ilgili tartışmalar da dikkate alındığında, insanlığın bir otorite ile tanışması ve sosyo-politik meselelere yönelik itirazları bu eylemliliği çok daha geçmiş dönemlere götürebilir.

1960’lara kadar toplumsal hareketler daha ziyade işçi hareketleri ve bağımsızlık mücadeleleri üzerinden ele alınırken 60’lar itibarıyla siyasal ve toplumsal durumlara ilişkin konular üzerinden yeni bir toplumsal hareket türünün ortaya çıktığı görülür. Öğrencilerin ana aktör olduğu ve küresel 68 olarak da ifade edebileceğimiz vasatta, kimlik, özgürlük ve toplumsal konuların ana tema olduğu bir tartışma zemininde yoğun bir toplumsal hareketlilik söz konusu olmuştur.

Küresel 68’in membaı olan Fransa ve ana yayılım coğrafyası olan Avrupa’daki temel eğilim, kapitalizmin dayattığı tek boyutlu insan ve siyaset modeline karşı bir başkaldırı idi.

Charles Tilly’in de bütün ayrıntılarıyla analiz ettiği bu eğilimlerin Afrika ve çok sınırlı bir coğrafyanın dışındaki etkisi ise bambaşka bir seyir izlemektedir.

Sistem eleştirisinin yanı sıra literatürde öğrenci hareketlerinin dinamiklerine ilişkin ana yaklaşımlarda, aşırı arz ve statü gerilemesi gibi açıklama modelleri söz konusudur. Bu modeller, genel olarak öğrencilerin kendi kariyer gelecekleri ve........

© Yeni Şafak