NEET’tik biz: Diplomalı işsizler
Gençlik denince akla dinamizm, umut, gelecek, yenilikçilik bir de Gençlerbirliği geliyor. Ancak Türkiye’de milyonlarca genç için bu kelimeler yerini zaman zaman belirsizlik, umutsuzluk ve çaresizliğe bırakabiliyor. Adına NEET denilen, yani “Ne Eğitimde Ne İstihdamda” (Not in Education, Employment or Training - NEET) olan gençler, giderek büyüyen bir sosyal ve ekonomik mesele haline gelmişe benziyor. TÜİK’in 2023 verilerine göre Türkiye’de genç nüfusun ",5’i ne bir işte çalışıyor ne de bir eğitim kurumuna devam ediyor. Kadınlar için bu oran ),8, erkekler için ise ,6. OECD ülkelerinin ortalama NEET oranı ,8’e düşerken, Türkiye hala en yüksek NEET oranına sahip ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Bu, ülkedeki milyonlarca gencin iş gücüne katılamadığını, eğitimde olmadığını ve geleceğini şekillendirme şansını giderek kaybettiğini gösteriyor. Bu gençlerin
kimi uzun süredir işsiz ve artık iş aramaktan bile vazgeçmiş, kimi mezun olmuş ama iş bulamamış, kimi ise toplumsal baskılar nedeniyle işgücüne katılamamışlardan oluşuyor.
Eğitimini tamamlamış ama sektörde yer edinememiş, elinde diploması var ama iş bulamıyor; ya da yeterli eğitimi olmadığı için iş dünyasına adım atamıyor. Durum böyle olunca Twitter’da “Avrupa’ya kaçmanın yolları” üzerine yapılan kolektif beyin fırtınaları ve sonu “Almanya’da 3.500 Euro’ya kasiyer alıyorlar” haberleriyle biten WhatsApp grupları kaçınılmaz oluyor.
NEET OLMANIN ANATOMİSİ
Türkiye’de NEET olmanın en büyük belirleyicilerinden biri cinsiyet olarak öne çıkıyor. Kadınlar çocuk ve yaşlı bakımını üstlenmek zorunda bırakılıyor, iş dünyasına adım atmak istese bile kreş eksikliği, esnek olmayan çalışma saatleri ve güvensiz çalışma ortamları nedeniyle geri çekilmek zorunda kalıyor. Birçok kadın eğitim alsa bile ya mesleğinde iş bulamıyor ya da iş bulsa bile çalışma hayatına devam edemiyor. Bu durumda kadınlar ya NEET oluyor ya da “Çay koy, geliyorum” hitabında tutsak kalıyor.
Üniversite mezunu olmak, artık istihdam garantisi sunmuyor. Yanlış bölüm tercihleri, deneyim eksikliği ve piyasanın taleplerine uygun........
© Yeni Şafak
