menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İsviçreli bilim adamlarından önce TÜİK açıklasın

29 27
previous day

İsviçreli bilim adamları, gece 3’te dolabı açıp «acaba ne yesem» diye bakan insanların aslında

tok

olduğunu ama

can sıkıntısından

yediğini tespit etmişler. Hatta ve hatta araştırmayı yapan bilim insanlarından biri, raporun sonuna şöyle not düşmüş: “Aynısını biz de yaşadık, tost yaptık.”

Sabah alarmı ertelemenin insanı daha dinç değil, daha geç kalmış biri yaptığını, “5 dakika daha uyuyayım” diyen insanların aslında 5 saat daha uyumak istediğini, bir insanın “bu son lokma” dedikten sonra en az üç lokma daha yediğini keşfeden İsviçreli bilim adamları Türkiye’de hangi parti seçmeni daha mutlu sorusunun yanıtını vermeden bu kutlu sorumluluk TÜİK’e düşüyor.

Seçmenler bir kez daha, seçimden önce “Bu sefer kesin kazanıyoruz”, seçimden sonra “Halkı anlamak zor” ve bir yıl içinde “Aslında biz kazanmıştık ama...” aşamalarından geçmeden; İsviçreli bilim insanları tarafından “En mutlu seçmen, seçimden sonra siyaseti bırakan seçmen” mottosu hayatımıza yerleştirilmeden önce, TÜİK’in sonuçlarına olan merakımız giderek artıyor.


MUTLULUK ENDEKSİ Mİ, ENFLASYONU MU?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı Yaşam Memnuniyeti Araştırması, bireylerin ekonomik ve sosyal koşullar karşısında nasıl bir ruh hali içinde olduklarını ortaya koyuyor. Orhan Veli’nin “Beni bu güzel havalar mahvetti” dizelerinin yerini “Beni bu enflasyon ve hayat pahalılığı mahvetti” dizelerinin aldığı bu sıralar 18 yaş üstü bireylerin I,6’sı mutlu olduklarını ifade ediyor. Bir önceki yıla oranla düşüş gösteren mutluluğun enflasyon, kur ve anormal fiyatlama davranışları karşısında gramla satıldığı gerçeği ile yüzleşiyoruz. Mutluluk oranı kadınlarda T,5, erkeklerde D,7. Kadınların sosyal bağlarının daha güçlü olduğu ve aile ilişkilerinden daha fazla mutluluk duydukları düşünülebilir. Ancak kadınlar erkeklere oranla mutluymuş gibi yapmayı........

© Yeni Şafak