menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi’nin pozisyonunu devralabilir mi?

57 1
13.07.2025


2023 seçimlerine giderken Altılı Masa henüz kurulmamıştı. O dönemde Saadet Partisi ve AK Parti’den ayrılarak kurulan iki partinin, DEVA ve Gelecek’in toplam oyu %7 civarındaydı: DEVA %3, Saadet Partisi %2, Gelecek Partisi %2. Buna karşılık Yeniden Refah Partisi’nin oy oranı yaklaşık %1,2 idi.

Seçim sürecinde bu üç parti, CHP ile birlikte hareket ederek bir strateji benimsedi. Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi CHP ile aynı safta yer aldı. Öte yandan Yeniden Refah Partisi, Genel Başkan Vekili Bayram Sakartepe’nin etkili siyasi manevrasıyla seçimlere Cumhur İttifakı içinde girdi. Bu tercih, YRP’nin oy oranını %1,2’den %3,5’e yükseltti. Ayrıca parti, ittifakın içinde kalmakla birlikte bağımsız durarak kendi milletvekillerini de Meclis’e taşıdı.

Türkiye’de siyasi reflekslerin temelini, çevreden gelen partilerin CHP’nin tek parti dönemine yönelik tepkileri şekillendirmiştir. Anadolu insanı, CHP’nin dünya görüşünü; dine ve muhafazakârlığa karşı duruşları ile Batı yanlısı olmaları nedeniyle benimsememiştir. CHP’nin yer aldığı her safta Anadolu seçmeni karşı safta durmuştur.

CHP ile hareket eden üç parti, mahallesini ikna edememiş, toplumun dindar ve muhafazakâr kesimi tarafından benimsenmemiştir. Seçim sonrasında bu üç partinin toplam oyu %1 civarına kadar gerilemiştir. Bu süreç CHP açısından faydalı olmuş; fikirlerinde değişim olmamasına rağmen, “sureti haktan” görünerek yerel seçimlerde dindar-muhafazakâr kesimden oy kazanmıştır.

CHP’yi bu millete anlatmaya gerek yoktur. Bir televizyon programında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 4-6 yaş çocuklara yönelik Kur’an eğitimini eleştiren, CHP’ye yakın bir isim olan Emre Kongar, bu yaşta Kur’an öğrenen çocukların beynine “bilim girmez” diyerek toplum değerlerinden kopukluğunu,........

© Yeni Şafak