menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sertaç Abi: Camiye ilk defa çocuklarıyla gelenler var

69 35
25.05.2025

Bizler atari salonlarında jetonla ve haliyle kısıtlı imkanlarla oyun oynarken internet çağı başlamıştı. Şimdinin kırklı yaşları iyi hatırlar o günleri. İnternet kafe ve internet ile tanışmamızın sebebi de FIFA oyunuydu. Sanırım 1997 yılıydı. Sonra Need For Speed’i keşfettik. Sokaklarda, hız yaparken altın arayıp polisten kaçıyorduk. Hiç unutmuyorum bir navigasyon teknolojisini o oyunu oynarken düşünmüş ve arkadaşlarla üzerine konuşmuştuk. FIFA’yı 2002 serisinde bırakmıştım. Oyun hilesi olarak uzaylıların sahadaki futbolcuyu kaçırması bendeki futbol tutkusuna takılmıştı. Klavyedeki A, S, D ve W tuşlarının yıprandığı, gerçek zamanlı kıyasıya maçları bırakmıştım. Oyun sektörü ise dünyanın internete erişen çocuklarını kuşatan devasa bir ahtapota dönüştü. Kültürlerin dibine dinamit koydu. Çocukları anne-babalarından, arkadaşlarından kopardı. Sokaklar boşaldı. Şimdiki çocuklar Alman kalesi, dokuz taş, birdirbir oyunlarını bilmiyorlar. Lakin stratejiler geliştirip, sanal medeniyetler, ülkeler inşa ediyorlar. Bu arada milyonlarca ebeveyn de oyun bağımlısı oldu ancak onlar şeker patlatıyorlar. Yani sanal oyunda bile kuşak farkı var.


Çocuklara erişmek için ise oyunları bilmek, dünyalarına, sohbet odalarına girmek gerekiyor. Haliyle tehlikenin sınırı yok. Türkiye’de ise bu devasa sektörün, dünyanın geleceğini belirleyecek çocukları nasıl kuşattığı ve “yetiştirdiğinin” farkında olan ve bir başına büyük savaşlar veren biri var. YouTuber Sertaç Güngör. Çocukların “Sertaç Abisi”. Kızıl sakallı, heyecanlı, elinde oyun konsolu ile çocuklar ile saatlerce oyun oynuyor. Sonra bir bakmışsınız Sertaç Abi, oyunlar oynadığı çocuklar bir camide toplaşmış. Beş bin çocuk ile caminin içinde YouTube ve oyunları konuşuyorlar. O sahneleri sosyal medyada mutlaka görmüşsünüzdür. Camilerde görülmemiş bir manzara yaşanıyor. Bu hafta ‘Bir Başka Mesele’de “Sertaç Abi” ile çocukların dijital dünyasını, oyun bağımlılığı ve eğitim üzerine sohbet ettik. Sertaç Güngör, çocuklarla kurduğu iletişimde oyunların ve cami buluşmalarının önemine değinerek, çocukların dünyasına girmenin ve onlara doğru rehberlik etmenin gerekliliğini vurguluyor. Ailelerin çocuklarıyla oyun oynamasının, onlara alternatif etkinlikler sunmasının ve dijital tehlikelere karşı bilinçlendirmesinin ne kadar hayati olduğunu gözlemlerine dayanarak anlattı.

Lafı daha fazla uzatmadan, satırları Sertaç Abi’ye bırakıyorum. Bu röportajın kaydını saat 10.00’da YouTube’da izleyebileceksiniz…


O VİDEOYU ÇEKMEZSEN ‘KEŞFET’E DÜŞMEZSİN

YouTuber'lara bakıldığı zaman onları motive eden şey, oradaki para. Yani kazandıkları para olduğu için ona istikrarlı bir şekilde devam ediyorlar. E şimdi, YouTube'da düzgün, temiz bir içerik yapmak istediğin zaman, zaten seni mahvediyor. Mesela şimdi Tung Tung Sahur diye bir karakter var. Herkes onun videosunu çekiyor ve bu karakter Müslüman karşıtı. Ama sen o videoyu çekmediğin için hiçbir zaman ‘keşfet’e düşemiyorsun. Hâl böyle olunca da parayı........

© Yeni Şafak