Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları adalet istiyor
Eşit işe eşit ücret düzenlemesi ücretlerde eşitlik sağladı sağlamasına ama adaleti ne kadar sağladı diye sorarsanız orada biraz düşünmek gerekiyor. Her ne kadar adı eşit işe eşit ücret olsa da ücreti eşitlemekle işlerin de eşitlenmesi her zaman mümkün olamamaktadır. Zaman zaman okuyucu taleplerimizi köşemize taşıyarak sorunları gündeme getirerek okuyucularımızın sesi olmaya çalışıyoruz. Bugünkü yazımızda SGK çalışanlarının sesini duyurmaya çalışacağız.
SGK çalışanları ücretlerde adalet istiyor
Bir takipçimiz Sosyal Güvenlik Çalışanları Adalet İstiyor !!! başlıklı bir mesaj göndermiş ve SGK çalışanlarının yaşadığı mağduriyeti paylaşmış. Yıllardır gündeme getirmeye çalıştığımız Kamu Personel İstihdam Strateji vurgumuzun sebebi bu tür durumların sona erdirilerek adil ve sürdürülebilir bir sistem kurulmasıydı.
Şimdi de okuyucumuzun mesajına kulak verelim.
1997'de Sosyal sigortalar Genel müdürlüğü çalışanları olarak birçok kurumda olmayan ek ödememiz var idi ek ödeme maaşımızın 0'una tekabül ediyor idi.
Buna ilaveten 120 saat fazla mesaimiz, yılda bir defa asgari ücretten yüksek (ipc, ilaç katılım payı, muayene katılım paylarının biriktiği ve çalışanları eşit olarak dağıtılan) havuz paramız , yılda 2 defa asgari ücret tutarında ikramiyemiz var idi. Sonrasında Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ile birleşmek suretiyle 3 kurum olduk. İşlerimiz 3 kat artmasına rağmen maaşımız şu anda birçok kurum çalışanlarının altında kaldı.
666 KHK ile ücretler eşitlendi ama işler eşitlenmedi
2011 yılında çıkarılan 666 KHK ile eşit işe eşit ücret bahanesi ile işleri eşitlemek yerine kadroların özlük hakları eşitlendiği sosyal güvenlik kurumu çalışanları dışındaki tüm kurum çalışanlarına yaklaşık 0 zam yapılarak bizlerin özlük hakları düşürülmüştür. Ancak bu düzenlemeyi yapan Maliye Bakanlığı bürokratları kendi personeline ayrıcalıklı davranarak basit bir sınav ile çalışmalarını (VHKİ, memur, hizmetli, şoför, bekçi, güvenlik vb.)"Gelir Uzmanı" yaparak 666 KHK düzenlemesindeki hak kayıplarını önlemişlerdir.
Diğer birçok kuruma ise daha sonra "TAZMİNAT" adı altında iyileştirmeler yapılmıştır. Sosyal Güvenlik........
© Yeni Şafak
