Özel okul öğretmenleri dertlerini anlatabilmek için uzun bir yürüyüş başlattı
Basına yansıdığı kadarıyla yaşama ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” başlatan özel sektör çalışanı eğitimciler dertlerini açık buldukları her kapıya anlatmaya çalışıyorlar. Bu yazımızda bu konuyu rasyonel zeminde açıklamaya çalışacağız.
Eğitimin resmisi veya özeli olmaz
Nasıl ki eğitimin resmisi veya özel olmazsa öğretmenin de resmisi veya özeli olmamalıdır. Ancak yıllardan beridir özel okul öğretmenleri için ciddi bir standart getirilmemiştir. Buradan kastımız Millî Eğitim Bakanlığı nasıl öğretmen alımı yaparken sınav yapıyor ve AGS’den belirli bir puan alınmasını istiyorsa bu uygulamanın özel sektör için de uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir.
Bu şekilde hem belirli bir standartla öğretmenliğe giriş sağlanmış olur hem de bunlara ödenecek maaş için resmi özel ayrımı ortadan kaldırılmış olur. Burada kastımız asgari şartlardır. Elbette özel sektör azami şartları belirleyebilir. Daha açık ifade etmemiz gerekirse işe alımda hem AGS dışında başka kriterler getirebilir hem de daha fazla ücret ödeyebilir.
Özel okullarda görev yapan öğretmenler çok fazla şey istemiyor
Yürüyüş yaparak seslerini duyurmak isteyen özel okullarda öğretmenlik yapanların en temel talepleri taban maaş ve güvenceli çalışmadır. Buna itiraz edecek hiç kimse olamaz ve olmamalıdır da. Ancak uygulama hiç de öyle değil.
Özel okullara bir kesim farklı gözle baksalar da nihayetinde Millî Eğitim Bakanlığının büyük bir yükünü almaktadır. Bu açıdan bakıldığında Bakanlığın bu konuya eğilerek ciddi standartlar getirmesi gerekmektedir. Her şeyden önce AGS’ye giren binlerce aday için özel sektörün de kapısını ancak AGS aralamalıdır. Her öğretmen adayı özel sektörde de öğretmenlik yapabilmek için AGS’den belirli bir puan almak zorunda olduğunu bilmelidir. Bu nedenle Bakanlığın AGS’den belirli bir puan alamayanların özel sektörde öğretmenlik yapmasının önüne geçecek düzenlemeyi yapması gerekmektedir.
Kaldı ki 5580 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinde bu konuya ilişkin açık kapıda yer almaktadır. Buna göre Bakanlığın Kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde, en az dengi resmî öğretim kurumlarına atanabilmek için gerekli nitelik ve şartları taşıyanlar, resmî dengi bulunmayan kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim........
© Yeni Şafak
