Öğretmenlik Mesleği Kanunu öğretmenlere ve adaylarına neler getiriyor?
Merakla beklenen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Mecliste kabul edildi. Ancak henüz Cumhurbaşkanınca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmedi. Kanunda yer alan sıkıntılı konuları dilimizin döndüğü kadar açıklamaya çalışacağız.
Öğretmen adayı mı aday öğretmen mi?
Arasında ne fark denilebilir diye sorulabilir. Aralarında dağlar kadar fark olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Öncelikle aday öğretmen memur iken öğretmen adayı kursiyer kapsamında olup memur değildir.
Nitekim Kanunda öğretmen adayı; Akademide hazırlık eğitimine alınanlar şeklinde tanımlanmıştır. Belli ki Türkiye İş Kurumu kursiyerlerine özenilerek yapılan bir düzenleme.
Ancak bunlar, hem aldıkları ücret hem de statüleri açısından öğretmen değillerdir. Ayrıca bunlar sigortalı da olmayıp hazırlık eğitimi süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde de dikkate alınamaz. Yani bunların öğretmen adaylığı süresi emeklilikte dikkate alınmaz.
Öğretmen adaylarının hazırlık eğitimi
Kabul edilen Kanunun 8’inci maddesinde aday öğretmenlerin hazırlık eğitimi düzenlenmiştir. Buna göre bu eğitim, öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Akademi tarafından verilecektir.
Hazırlık eğitimi, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecektir.
Hazırlık eğitiminin süresi dört dönemdir. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre üç dönem olarak uygulanabilir. Dönemden ne anlaşılması gerektiği ise tanımlar maddesinde açıklanmıştır. Buna göre programı ve takvimi Bakanlıkça belirlenen öğretmenliğe hazırlık eğitiminin on haftadan az on dört haftadan fazla olmayacak şekilde planlanan süreye dönem denilmektedir.
Hazırlık eğitiminin içeriği, süresi ve hazırlık eğitimine ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir.
Görüleceği üzere........
© Yeni Şafak
visit website