menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Memurların yarım zamanlı çalışma hakkı ve ortaya çıkan sorunlar

37 0
yesterday

Devlet Memurlarının Yarım Zamanlı Çalışma Hakkının Kullanımına İlişkin Yönetmelik 18 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi. Memurlar yaklaşık dokuz yıldır bu yönetmeliğin yayımlanmasını bekliyordu. Memur sendikaları da Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra eksiklikleri sırlamaya başladılar. Bu yazımızda konuyu açıklamaya çalışacağız.


Düzenlemeden sadece memurlar yararlanabilecek

Yarım zamanlı çalışma hakkından sadece memurlar yararlanabilecektir. Kapsamın kanun değişikliği yapılmadan genişletilmesi mümkün değildir. Yönetmeliğin dayanağı olan 657 sayılı Kanunun doğum sonrası yarım zamanlı çalışmayı düzenleyen ek 43’üncü maddesine göre yarım zamanlı çalışmadan sadece memurlar yararlanabilir. Bu durum memur sendikalarınca bilindiği ya da bilinmesi gerektiği halde sözleşmeli personelin niçin kapsamda olmadığını eleştirmek çok acemice bir davranıştır.

Kanuni düzenleme 2016 yılında yapılmış olmasına rağmen bazı memur sendikaları kapsamla ilgili herhangi bir eleştiri yapmamışlar şimdi ise niçin sözleşmeli personelin kapsamda olmadığını eleştiriyorlar.

Özellikle sözleşmeli personel uygulamasının yaygınlaştırılması ve bunların üç yıllık çalışma sonrasında memuriyete geçiş hakkı düşünüldüğünde sözleşmeli personelin kapsam dışında tutulması büyük bir eksiklik olup kanun değişikliği ile bunların kapsama alınması faydalı olacaktır.


Yarım zamanlı çalışma dönemi

Yönetmeliğin 5’inci maddesinde yarım zamanlı çalışma dönemi üç bölüm olarak düzenlenmiştir. Buna göre;

1- Doğum yapan kadın memurun yarım zamanlı çalışma dönemi, doğum sonrası analık izninin veya 657 sayılı Kanunun 104’üncü maddesinin (F) fıkrası gereğince kullanılan iznin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönem.

2- Eşi doğum yapan memurun yarım zamanlı çalışma dönemi, babalık izninin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan........

© Yeni Şafak