Nefs medeniyeti ve kalp medeniyeti
Ulus kavramının birçok farklı tanımı bulunmakla birlikte, onu en genel ifadeyle "kendi tarihsel vatanında yaşayan, ortak bir tarihe, ortak bir kamu kültürüne, ortak ata mitlerine, ortak semboller, gelenek ve göreneklere sahip ve aynı zamanda bir ulus olarak öz-farkındalık sergileyerek siyasallaşmış olan topluluk olarak tanımlayabiliriz.
Ulus; sadece kâğıt üzerinde, somut bazı nitelikler çerçevesinde, tek tip bir ölçütle tanımlanabilen bir büyük grup değildir.
Ne dil, ne din, ne coğrafya, ne etnik özellikler bir halk topluluğunu ulus yapmak için yeterlidir.
Zira ulus, özü itibariyle duygusal bir özdeşleşme; bütünleşmedir; 'biz'lik halinin bütün somut ve soyut benzerliklerin ve aynı zamanda da farklılıkların üzerinde bir yerde konumlandırılmasıdır.
Ulus olmanın temel prensibi "biz" olarak hissetmek ve bizden olmayanları belirleyebilmektir.
Toplumun bütün birikimlerinin, kurumlarının temel gayesi özellikle aileler, insanlarına biz "bilincini" kazandırmak olmalıdır. Eğer bu biz bilinci bir topluma öğretilemezse o toplumun sağlam bir temel üzerinde oturduğunu söyleyemeyiz.
Bir toplumun temel birikimleri olan, dili, dini, tarih bilgisinin varmak istediği nihai amacı insanlarını biz şuuruna kavuşturmak olmalıdır. Biz olma duygusu öyle bir mayadır ki bir ulusun yüzlerce yıl var olmasının teminatıdır.
Kültür bir toplumu diğer toplumlardan ayıran en önemli unsurdur.........
© Yeni Mesaj
