menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Beytülmal kavramı yine dillerde

15 8
30.05.2025
Beytülmal yani devlet malı yani kamu malı, demek. Peki, devlet malı nedir ki?

Devlet malı, devletin mülkiyetinde bulunan ve kamu hizmetlerinin yürütülmesi, toplumun ortak yararı veya devlet faaliyetlerinin devamı için kullanılan taşınır ve taşınmaz varlıklardır.

İktidar neden bugünlerde 'Beytülmal' kelimesi sıkça zikrediyor? Kendileri için bir farkındalık oluşturmak için mi yoksa gerçekten böyle bir şuura sahip oldukları için mi?

Maksat İslam anlayışı ise bir ölçü iğnedir, bir hurmadır. Zimmete geçirilemez, yenilemez, satılamaz, peşkeş çekilemez.

İslam'da beytülmale kastetmek, zarar vermek, haksız yere almak veya kötüye kullanmak, büyük günahtır, hem dini hem de ahlaki açıdan ağır bir vebaldir.

Öyle ki Yüce Peygamberimiz (s.a.a.v) bu icraatlara karışanların cenaze namazlarını kılmamış ve cehennemlik olduklarını vurgulamıştır.

Devlet malı aynı zamanda emanettir

İnancımızda devlet malı aynı zamanda yöneticilere millete ait bir emanettir ve Kur'an'da: "Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında adaletle hükmetmenizi emreder." (Nisa, 4:58) emanete riayeti emreder ve devlet malına zarar vermek, bu emanete ihanet olarak görülür.

Liyakatsiz, ehliyetsiz kişileri kamuda görevlendirmekte emanete ihanettir.

Devlet malı aynı zamanda kul hakkıdır

İnancımızda devlet malını çalmak, kötüye kullanmak veya israf etmek, kul hakkı ihlali sayılır. Çünkü kamu malı, toplumun ortak malıdır ve bunda her bireyin hakkı vardır.

Allah'ın (c.c) affetmeyeceği günahlardan birisi de ne idi? Kul hakkı, idi.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Kim, devlet malından haksız yere bir şey alırsa, kıyamet gününde o malı, boynunda taşır." (Buhari, Hiyel, 7).

"Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksız yollarla yemeyin." (Nisa, 29)

"Kim, bir Müslümanın malını haksız yere alırsa,........

© Yeni Mesaj