menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Eşek Yönetim Projesi

9 8
26.02.2025

Kıbrıs Yaban Hayat Koruma Enstitüsü’nün hazırladığı “Eşek Yönetim Projesi (2025-2035)” tanıtım toplantısına katılamamıştım. Ancak önemli verilerin ve yol haritasının içinde yer aldığı kitapçığı elime ulaştı.

***

Karpaz’daki eşek katliamının ardından bu konunun yeniden konuşuluyor olması beni derinden üzse de, bu projenin neden uygulamaya geçemediğini düşündüğümde, içimdeki öfkem daha da artıyor.

Biz yapılması gerekenleri, zamanında yapmayan, yapamayan, umursamayan bir ülkeyiz…

***

Proje kitapçığında Karpaz’daki eşeklerin doğaya bırakılması ve sayıları ile ilgili şu bilgiler veriliyor:

“Bir zamanlar Karpaz yarımadasının tarımsal faaliyetlerinin olmazsa olmaz bir parçası olan bu sadık canlılar, sanayileşme nedeniyle ihtiyaç duyulmaz hale gelmeye başlamış ve savaş nedeniyle çiftliklerini terk etmek zorunda kalan çiftçiler tarafından doğaya salınmıştır. Yaklaşık 50 yıl önce doğaya bırakılan eşekler sadece hayatta kalmayı başarmamış, aynı zamanda da çoğalmışlardır. 20 yıl öncesine kadar Karpaz yarımadası yüzlerce eşeğe ev sahipliği yaparken, zaman içerisinde bu sayı artmış ve günümüz itibarı ile 3000’e yakın eşeğin bu bölgede yaşadığı tahmin edilmektedir.”

***

Zaman içerisinde kontrolsüz bir şekilde artan eşek popülasyonu, bölgede bölge halkının üstesinden gelemediği ekolojik ve sosyal bir soruna dönüşmüş.

Bu soruna çözüm bulunması için, yıllar içinde birçok proje gündeme gelmiş, ancak........

© Yeni Düzen