menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Casa Botter, “Komet”i ağırladı

6 0
02.02.2025

Beyoğlu’nda kültür ve sanatın nabzının attığı yerlerden biri ve İstanbul’un ilk art nouveau yapısı olan Casa Botter, resimlerinde şiirin ve düşlerin peşine düşen “Komet”i ağırladı.

Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde gerçekleşen “Botter Sergileri” serisinin üçüncüsü “Solo Botter: Komet” sergisi sanatseverlerin büyük beğenisini topladı.

***

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İBB Miras’ın restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmaları sonucu Beyoğlu hafızasının simge yapılarıyla birlikte İstiklal Caddesi’nde kültür sanatın yeniden canlanmasında önemli bir rol üstlenen Casa Botter, “Botter Sergileri” serisinin üçüncüsünü “Solo Botter: Komet”başlığıyla sanatseverlerle buluşturdu.

***

Asistan küratörlüğünü İrem Büşra Coşkun’un üstlendiği “Solo Botter: Komet” sergisi, 2022 yılında hayatını kaybeden sanatçının 1960’lı yılların sonundan başlayarak erken dönem örneklerinden “alto modern” adını verdiği beyaz fonlu kavramsal minimalist resimlerine uzanan özel bir seçkiyi izleyiciye sundu.

***

Gürkan Coşkun ya da bilinen adıyla Komet, 22 Temmuz 1941’de Çorum’da dünyaya geldi.

Sanatçı, sanatın farklı dallarında eserler verdi.

***

Komet, genellikle hayal ile gerçeği harmanladığı resim ve gravürleri ile tanınır.

“Komet”, “kuyruklu yıldız” anlamına geliyor.

Sanatçı, Mehmet Güleryüz'ün Güldüğüme Bakma adlı nehir söyleşisinde belirttiğine göre, ismini, "Bill Haley & His Comets" grubundan esinlenerek aldı. Sanatçı, daha çok bu isimle anılır.

***

1960-1967 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde eğitim gören Komet, Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer atölyelerinde çalıştı.

Çeşitli insan görünümlerini karmaşık ve kalabalık gruplar halinde fantastik bir yönelimle tuvale yansıttı. Bu dönem resimlerinde en çok siyah rengi kullanan ressam; kırmızı, pembe ve sarılarla ölüm ve acı temasını vurguladı.

***

1960 sonrasında yükselen yeni figür hareketinin kendi kuşağından Burhan Uygur, Mehmet Güleryüz, Utku Varlık, Cihat Aral,........

© Yeni Düzen