KKTC’de nüfus ve seçmen sayısı tartışmalarının değerlendirilmesi
KKTC’de nüfus konusu uzun zamandır tartışılmakta ve nüfus sayısı üzerinden çeşitli tahminler ve spekülasyonlar yapılmaktadır.
Ülkemizdeki en son nüfus sayımı, 2011 yılında, DPÖ tarafından yapılmıştı. Aradan 14 yıl geçmiştir ve güncel bir nüfus sayımı yapılması artık kaçınılmaz hale gelmiştir.
2018 yılında benim müsteşarlığım döneminde, Devlet Planlama Örgütü, İstatistik Dairesi sayım için ciddi bir hazırlık yapmış, ancak o dönemde yaşanan ciddi döviz ve ekonomik kriz nedeniyle, ayrılan bütçe kaynakları başka alanlara kaydırılmıştı. O tarihten sonra da, nüfus sayımının gündeme geldiğini duymadık.
Nüfusla ilgili olarak, bazı yetkililerin, ülkedeki ekmek sayısı, cep telefonu sayısı, elektrik ve su sayacı sayısını dikkate alarak yaptığı nüfus tahminlerinin bilimsel dayanağı yoktur.
Yeni bir nüfus sayımı yapılana kadar, bilimsel temelli projeksiyon nüfus çalışmaları yapılmalıdır. 2023 yılı verilerine göre, İstatistik Kurumu, 476 bin civarında bir projeksiyon nüfus rakamı açıklamıştı.
Ancak, pek çok kesim bu rakama inanmamış ve eleştirmişti. Resmi ve güncel bir nüfus sayımı yapılana kadar, ülkemizdeki nüfus tartışmaları sürecektir.
Nüfus sayımı yapılmayan yıllar için, Ülkemizde de uzun yıllardır projeksiyon nüfus yöntemi kullanılmaktadır.
Ülkemizde nüfus projeksiyonları yapılırken, özet olarak, son nüfus sayımına göre nüfusun yaş ve cinsiyet yapısının projeke edilmesi yanında, güncel vatandaş nüfus, ülkedeki yabancı öğrenciler, çalışma izinli yabancı işçiler ve her türlü izinli olarak yaşayanların resmi kayıtları, projeksiyon nüfus hesaplamalarının uygunluğunu kontrol etmek için kullanılmaktadır.
Avrupa Birliği ve BM nüfus kriterine göre, bir kişinin nüfusa dahil olması için, o ülkede daimi olarak ikamet etmesi veya en az 1 yıl veya 1 yıldan fazla o ülkede yaşamaya niyeti olması (öğrenim, çalışma, ziyaret v.b) gerekmektedir.
Turistler ve geçici olarak ikamet edenler, daimi ikamet eden nüfusa........
© Yeni Düzen
