Kalkınma Planı taslağının değerlendirilmesi
Kalkınma planları, bir ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınması için kıymetli bir yol haritasıdır. Ülkemizde de Kalkınma Planı yapılması gerektiği, uzun zamandır muhalefet partileri ile sivil toplum örgütleri tarafından talep edilmekteydi.
2025-2029 yıllarını kapsayan 5 Yıllık Kalkınma Planı taslağı, geçtiğimiz gün, Hükümet ve DPÖ yetkilileri tarafından kamuoyuna tanıtıldı. Yapılması elbette ki önemlidir. DPÖ yetkililerini ve uzmanları tebrik ediyorum. Ama, kalkınma planının tamamlayıcısı olarak, orta vadeli programın da her yıl yapılması gerekmektedir.
Bugünkü yazımda, kalkınma planının ana hatlarını ve özet bilgilerini aktaracağım.
Kalkınma Planının temel amacı olarak, plan dönemi boyunca kamu mali disiplininin sağlanması, ekonominin doğru ve kaliteli büyümesi, ekonomik ve mali politikaların enflasyon oluşturmayacak şekilde planlanması öngörülmektedir.
Kalkınma planının temelde beş ana ekseni bulunmaktadır. Bunlar; istikrarlı ve güçlü büyüme; rekabetçi ve yüksek katma değerli üretim kapasitesinin artırılması; yaşanabilir mekanlar, sürdürülebilir çevre; nitelikli ve sağlıklı insan, güçlü toplum ile kalkınma için ulusal ve uluslararası iş birliği konularıdır.
Planda, ayrıca, 14 sektöre ait hedef ve politikalar da bulunmaktadır. Planda, sadece ekonomik kalkınma değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel kalkınma hedefleri de yer almaktadır.
İstikrarlı ve güçlü büyüme başlığı altında, dengeli büyüme; tek haneli enflasyon; makroekonomik ve finansal istikrar; yüksek kişi başı gelir ve kayıt dışılıkla mücadele hedeflenmektedir.
Bu hedefler, bütçe disiplini; sürekli ve etkili denetim, kamu harcamalarının kontrolü ve verimliliğin artırılması politikalarıyla sağlanacaktır.
Rekabetçi ve yüksek katma değerli üretim kapasitesinin artırılması konusunda ise, turizm ve yükseköğrenimde kalite ve verimlilik artışı; sanayi ve tarım sektörlerinde dijital dönüşüm ve yeşil üretim süreçlerinin uygulanması; enerji verimliliği, gelişmiş altyapı, limanlar ve ulaşımın geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Bahse konu hedeflere ulaşılmasında, Kuzey Kıbrıs (North Cyprus) markasının tanıtımı; yükseköğretimde uluslararası standartların artırılması; turizm ve tarımda ürün çeşitliliği ve pazar........
© Yeni Düzen
