menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Döviz kurlarının son dönemdeki inişli çıkışlı seyrinin nedenleri

4 23
25.07.2024

Türkiye’de enflasyon rakamlarının yeteri kadar düşmemesi ve mevduat faizinde beklenilen düzeye ulaşılmaması neticesinde, TL faizinde halen negatif reel getiri söz konusudur. Politika faizi ile enflasyon arasında, yaklaşık eksi yüzde 21 bir fark oluşmuş durumdadır.

Öte yandan, nisan ayından beri dengede giden döviz kurları, Temmuz ayı ile birlikte artmaya başlamıştı. İlk önce, uluslararası bir bankanın, yatırımcılara daha önce yaptığı, Türkiye’ye yatırım yapılması tavsiyesini kaldırması da, kurlarda yükselişi tetiklemişti.

Ayrıca, Türkiye’de bazı Hükümet yetkililerinin, önümüzdeki dönemde yeniden faiz indirimi olabileceğinden bahsetmeye başlaması da kurları yükseltmeye başlamıştı.

Oysa, geçtiğimiz yıllarda da, enflasyonun nedeninin yüksek faiz olduğu söylenmiş ve faizler düşürülmesine rağmen, enflasyon düşmemiş, kurlar yükselmiş, Merkez Bankası rezervleri erimiş ve kur korumalı mevduat sisteminden dolayı, Maliye ve Merkez Bankası da zarara uğramıştı. Umarım, bir daha böyle rasyonel olmayan politikalar izlenmez.

TL mevduat faizleri artmış olmasına rağmen, yüksek enflasyon nedeni ile, faizde reel getirinin negatif olması ve kurların yeniden yükselmesi endişesinden dolayı, mevduat sahiplerinin yeniden dövize kaymaları beklenebilir.

Önümüzdeki dönemde, enflasyonun da düşmesi ile, mevduat faizlerinin, bir miktar daha yukarıya çıkıp, enflasyon rakamlarının üzerine gelmesi halinde, kurlarda........

© Yeni Düzen


Get it on Google Play