Devletin aşırı borçlanması ve yüksek enflasyon, ekonomik dengeleri bozup, ek bütçe ihtiyacını gerektirebilir
Maliye Bakanlığı’nın 2024 yılı için öngördüğü 6,7 milyar TL’lik bütçe açığının, yıl sonunda 9 milyar TL’ye ulaştığını biliyoruz.
2025 yılı için ise, 18,5 milyar TL bütçe açığı öngörülüyor. Bu rakam, böyle giderse ve borçlanmalar devam ederse, çok daha yüksek rakamlara ulaşabilir ve tarihin en büyük bütçe açığı yaşanabilir.
Bu açık, ancak çok ciddi tasarruflarla ve gelirlerde yaşanacak artışlarla azaltılabilir. Ancak, bu konularda somut adımlar göremiyoruz.
KKTC ile Türkiye arasında imzalanan ekonomik protokoller çerçevesinde gelen, özellikle kamu maliyesine destek kalemi ise yetersizdir ve gecikmeli ulaşmaktadır.
Sadece savunma harcamaları, geç de olsa karşılanırken, reform destek ödenekleri, reformlar gerçekleşmediği zaman, ulaşmamaktadır. Bu yıl, savunma harcamaları için 6 milyar TL öngörülmektedir.
Savunma harcamaları ve kamu maliyesine katkı rakamları az geldiğinde, doğrudan bütçe açığını artırmaktadır. Nitekim, son yıllarda, özellikle kamu maliyesine katkı rakamlarının eksik geldiğini görüyoruz.
Örneğin, geçen yılki ekonomik protokolde, kamu maliyesine katkı için, 5 milyar TL öngörüsü varken, yaklaşık 291 milyon TL(yüzde 6) civarı gelmişti. 2025 protokolünde ise bu rakam 2 milyar TL olarak öngörülmektedir. Bu kalemde büyük düşüş yaşanıyor. Bakalım bu yıl sonuna kadar, bu kalemden ne kadar kaynak gelecektir?
KKTC bütçesi, uzun yıllar boyunca ya küçük açıklarla ya da fazla vererek kapanmıştır. En son 2018 yılında, 4’lü koalisyon döneminde, döviz krizi yaşanmasına ve Türkiye’den yeterli kaynak gelmemesine rağmen, bütçe yaklaşık 53 milyonTL fazla vermişti.
Ancak, 2019’dan itibaren açıkların hızla büyüdüğünü görüyoruz. Demek ki, son 5 yıldır........
© Yeni Düzen
