menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çatışma mı, Birlikte Varoluş mu?

8 1
22.02.2025

Tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, doğal güzellikleri ve kültürel mirası ile paha biçilemez bir adada yaşıyoruz. Adamızın bir çok kendine özgün simgesi mevcut, yıllar içinde ülkemizin doğusu eşeklere, batısı ise muflonlara ev sahipliği yapıyor. Karpaz’da özgürce dolaşan bu sevimli hayvanlar adamızın kültürel mirasının da bir parçası. Zaman zaman bu güzel gözlü canlıların başına gelen olaylar onların geleceğini tehdit ediyor.

Her Karpaz gezimizde yolumuzu kesip “haraç” isteyen Kıbrıs Eşekleri, 4000 yıl önce evcilleştirildiği ve Afrika yaban eşeği familyasından geldiği bilinmektedir. Sanayi devrimi öncesinde Kıbrıslı çiftçilerin sadık dostu olan bu güzel canlılar, ulaşımın yanı sıra, zeytin, üzüm, harnıp ve tahıl hasadı zamanlarında ürünleri taşımak için kullanılıyorlardı. 1970’li yıllarda adamızda modern tarım araçlarının yaygın olarak kullanılması ile çiftçilerin bu sadık hayvanlara olan ihtiyacı azalarak ortadan kalktı. Birçok eşek kendi hallerine doğaya bırakıldı.

Günümüzde Altın Kum Sahili tarafında yaşayan bu eşekler bölgede kendi ekosistemlerini oluşturmuş durumdalar. Dipkarpaz Milli Parkı teller ile sınırları belirlenmiş ve hür eşeklerin bu sınırın dışına çıkmaması için önlemler alınmaya çalışılmıştır. Buna rağmen çok sayıda eşek gerek tarım arazilerinde gerekse yollarda dolaşır durumdalar. Dönem dönem milli park dışına çıkan ve/veya dışarıda çoğalmış........

© Yeni Düzen