Bir Leyla Düşü
Erzurum'dan Şair Yaşar Bayer dostumuz "Bir Leyla Düşü" Şiir kitabımızla ilgili şöyle yazmış: "Bazen ruhumuzun çağrısının peşine düşmeye cesaret edip burada ve şimdiye ait olmayışın sürgünüyle ait olacağımızı düşlediğimiz “Bir Leyla Düşü” ne sürükleniriz. O konforlu bölgeye sığınırız. Ruhun ait olduğu yere iltica edişidir bu. Peki ya ait olmadığımız şey zamansa? Şimdiye ait olmadığını anlayan ruh nereye gitsin? Sağ ol Recep Hocam, Üstadımız; Samimi ve sahih kaleminizden çıkan her eserinizle seviniyor, ışıyoruz. Daim olsun. Bereketli olsun."
Yaşar Bayer, “Bir Leyla Düşü” şiirimdeki mısralardan yola çıkarak önemli bir soru soruyor: "Ait olmadığımız şey zamansa, şimdiye ait olmadığını anlayan ruh nereye gitsin? Bu soru "Beni Leyla’ma taşıyan sendin/Umutları alıp götüren/Rüzgârları salıverin üstüme/Zemheride, kara gecede tutanaklara geçirilen bendim/Bendim yiğitçe ayakta duran bir Leyla düşü gören.” Bayer’in sorduğu “Peki ya ait olmadığımız şey zamansa? Şimdiye ait olmadığını anlayan ruh nereye gitsin?” sorgusu ile şiirde ki sorgu güçlü bir şekilde örtüşüyor. Bu soru, sadece şiirin bir yorumu değil, aynı zamanda insan varoluşuna dair metafizik bir sorgulamaya işaret ediyor.
“Ait olmadığımız şey zamansa” ne demektir? Burada “zaman” sadece kronolojik bir akışı değil, modern çağın ruhsuzluğunu, hızlılığını, yüzeyselliğini; yani bugünün insanına dar gelen ruhsal iklimini temsil ediyor kanımca. Şair burada, "ben bu çağa, bu an'a, bu çağın duyarsızlığına, telaşına, kayıtsızlığına ait değilim" diyen bir ruhun serzenişini dile getiriyor. Bu, özellikle mistik ve tasavvufi duyarlıkla yazılmış metinlerde sıkça rastlanan bir temadır: Ruhun sürgünlüğü. İnsan, ruhunun doğduğu yere ait olmadığına ve geldiği yeri özlediğine bir göndermedir.
Ruh, mekân olarak sürgündedir, zaman olarak sürgünde değildir. Çünkü zaman bizatihi yaratanın kendisidir. “Şimdiye ait olmadığını anlayan ruh nereye gitsin?” Bu sorgu hem tasavvufi, hem felsefi ve hem de edebi olarak bir çıkmaza işaret eder. Şimdiye ve buraya ait hissetmeyen, ama geçmişe dönemeyen; geleceğin ne getireceğini bilemeyen bir ruhun arayışından bahsedilmektedir. Aslında ruh, asli vatanını özlemektedir. Çünkü ölen........
© Yeni Birlik
