menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Uçaklar, yabancı teknisyene mi emanet!

13 1
08.06.2025

Kamuoyunda fazla bilinmez ama bir gerçek var ki, önceleri çalışmak için yurt dışına gidenlerin başında asker kökenli pilotlar gelirdi. Birçok pilot yurt dışına gittiği için uçaklarımızda şu anda onlarca yabancı pilot uçuyor. Daha sonra doktorlar, akademisyenler ve değişik mesleklere mensup çok iyi yetişmiş değerlerimiz beyin göçü fırtınasına kapılıp ekonomik ve diğer nedenlerle yurt dışına gitti veya buna zorlandı.
Son zamanlarda bu furyaya havacılık sektörünün önemli gurubunu temsil eden uçak teknisyenleri de katıldı. Uçak Teknisyenleri Derneği birkaç ay önce bir açıklama yaparak son bir yılda 300 uçak teknisyeninin yurt dışına gittiğini açıkladığında hiç kimse oralı olmadı. Devlet de onlara ‘durun gitmeyin’ demedi veya diyemedi.
Şimdi çalışma koşullarını iyileştirmek için adım atmayan ve yurt dışına beyin göçünün önüne geçemeyen patronlar devletten yabancı teknisyen ithal edip çalıştırmak için izin talep etmekteler.
Kısa adı TÖSHİD olan Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği basında fazla adı sanı geçmeyen ama bürokrasi üzerinde etkili bir kuruluş.
TÖSHİD 1980’lerde kurulduğu zaman Türk Hava Yolları kamu ağırlıklı şirket olduğu için özel sektörün bu derneğine üye olmadı. THY Teknik AŞ TÖSHİD’e üye iken sonra üyelikten ayrıldı ve yeni şirketleşen A Jet derneğe üye oldu.
Dernek, tehlikeyi sezmiş olacak ki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne Başkan Mehmet Nane (Pegasus Y.K Başkanı) imzasıyla “Lisanslı Teknisyen Krizi” konulu bir yazı gönderme ihtiyacını hissetti. Yazıda, Cumhurbaşkanlığı stratejik planlarındaki "Türkiye'nin bölgesel bakım üssü haline gelmesi" hedefi doğrultusunda, nitelikli bakım personeli ihtiyacının karşılanmasının büyük önem arz ettiği belirtilerek şöyle denildi: “Son yıllarda SHGM lisanslı teknisyen sayısındaki azalma ve yurt dışına iş gücü göçü, sektörde ciddi teknisyen açığına yol açmıştır.
Özellikle EASA (Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı) Part-66 lisansı sahibi çok sayıda teknisyen, lisans dönüşüm süreçlerinin zorlaştırılması nedeniyle yurt dışında çalışmayı tercih etmekte. Bu durum, hem sektördeki iş gücü açığını artırmakta hem de stratejik hedeflere ulaşılmasını daha zorlaştırmaktadır.”
TÖSHİD yazısında, yabancı otoriteler tarafından düzenlenmiş lisanslara sahip, deneyimli ve dil yeterliliği olan teknisyenlerin de sektöre kazandırılabileceği değerlendirilmekte denilerek şu görüşlere yer verildi:

1. Ülkemizde yaşanan nitelikli bakım personeli eksikliği göz önünde
bulundurularak, ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı) lisansına sahip teknisyenlerin belirli koşullar altında görev yapabilmesinin önü açılabilir.

2. EASA lisanslı personelin yurt dışına yönelmesi nedeniyle oluşan açığın, Genel........

© Yeni Birlik