menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

El bagajı ücreti ödemek zor gelecek

10 2
22.06.2025

Türkiye’de sivil havacılıkta bazı yazılı kurallar vardır ki, bunları uygulamada hayata geçirmek çok zordur. Uçak altına verilen bagajlarda kilo sınırını aşan yolculardan fark ücreti kuruşuna kadar tahsil edilirken, kabin için bu kurallar esnetilmek zorunda kalınır. Türk Hava Yolları, kamu adına faaliyet yaptığı için olsa gerek yolcuyu üzmez ve elindeki çanta veya ne varsa baş üstü dolabına koymasına göz yumar.

Bayrak taşıyıcı olma statüsü THY’nin bu şekilde davranmasına ve yabancı yolcular da dahil, hiç kimseden kabin içinde taşınan fazla bagajlardan ücreti almaması sonucunu doğurur.

Borsaya kayıtlı olmasına rağmen bu durum yıllardan beri böyledir.

Bu uygulama Sun Express’te de aynı.

Fakat, Low Cost Carrier, yani ucuz tarifeli havayolu olarak bilinen Pegasus, 2024 yılından bu yana yurt dışı ve Kıbrıs uçuşlarında paralı bagaj hakkı satın almayan yolcuların kabin içine sadece bir adet ve koltuk altına sığacak çanta getirmelerini istiyor.

Yurt içi uçuşlarında kabin bagajı ve uçak altı bagaj haklarında değişiklik yapmayan Pegasus, mevcut kurallar gereği, uçak içine yalnızca 1 adet en fazla 55*40*20 cm. boyutlarında ve 8 kg. ağırlığında kabin bagajı alma uygulamasını devam ettirmektedir.

Koltuk altına ne kadar büyüklükte bir çanta sığar bütün mesele işte burada.

Şimdilerde Avrupa Birliği aldığı kararla kabin içinde ücretsiz taşınan bagajlar konusunda yeni kararlar alınca birçok ülkede adeta yer yerinden oynadı ve tüm tüketici kuruluşları ayağa kalktı.

Kısa adı BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs) olan Avrupa Tüketici Örgütü, 21 Mayıs 2025'te, 12 ülkedeki 16 üye kuruluşla havayollarının haksız el bagajı uygulamalarını ilgili makam ve ülkeler nezdinde gündeme getirdi. Bu konuda Easyjet (İngiltere/Avusturya), Norwegian Airlines (Norveç), Ryainair (İrlanda), Volotea (İspanya), Vueling (İspanya), Transavia (Fransa) ve Wizzair (Macaristan) gibi şirketlerin adı öne çıktı. Örgüt bu konuda şöyle diyor: “Hukuki analizimiz, bu tür uygulamaların AB tüketici hukukunun Hava Hizmetleri Direktifi'nin ve müteakip içtihatların ihlali olduğu sonucuna varmıştır. BEUC'nin Avrupa Komisyonu ve Avrupa Tüketici Otoriteleri Ağı'na gönderdiği uyarı, havayollarının el bagajları yönergelerine uymayan yolculardan ek ücretler alarak tüketicileri nasıl suistimal ettiğini ortaya koydu. Bu durum zaten yasa dışı ilan edilmişti.

Milyonlarca tüketici günlük olarak eşyalarıyla birlikte varış noktalarına hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmak için hava yolculuğunu tercih ediyor. Yolcu bagajlarını teslim etmeyi veya kabine getirmeyi seçebilirler. Birçok Avrupa havayolu, el........

© Yeni Birlik