Bölgesel uçuşlar yaygınlaştırılmalı
Günümüzde havayolu ulaşımının çok yaygın olarak kullanıldığı ülkeler bu sektörü daha ekonomik hale getirmek için birtakım önlemler almaktadırlar. Geniş gövdeli uçakların ekonomik olmaması ve yakın mesafelere gidip gelmesinin doğurduğu maliyet artışı ister istemez bilet fiyatlarına yansıyor. İşte bu nedenle küçük uçaklarla yakın mesafelere yapılan bölgesel uçuşlar havacılığı daha ulaşılabilir hale getirip daha da çok insanın uçmasını sağlar.
Bölgesel uçuşlarla ilgili olarak şahsi düşüncelerini dile getiren ve sektörde lojistik müdürlüğü yapan Ersin Çayır yayınladığı bir videoyla ilgili olarak dile getirdiği görüşlerini paylaşıyorum. “Görüntüler Tokyo Sendai Uluslararası Havalimanı'ndan. Özel bir ataşman ile körüğe bağlanan uçak ise 74 yolcu kapasiteli Bombardier Dash8 Q400 tip / model uçak. (Japon) ANA Hava Yolları, sayıları 24 olan, saatte 570 km. hız yapabilen bu uçakları 50’ye yakın iç hat havaalanlarında yaklaşık 100 rotada aktif olarak işletiyor. Neden bölgesel yolcu uçağı kullanılıyor? Çünkü, 500 ila 1000 km. mesafeli rotalar da 180 koltuklu bir uçaktan yüzde 40 daha az uçuş maliyeti var ve koltuk başı seyahat maliyeti yüzde 20 daha düşük. Yani Konya ya da Kahramanmaraş gibi şehirlerden ilk seferi Boeing 737-8 ile yapıp öğle ve akşam seferlerini de bu tip bu uçaklarla yaptığınızda operasyonel maliyetiniz yüzde 30 oranında azalacak ve karlılık ise en az yüzde 10 daha fazla olacak.
Çorlu Atatürk Havalimanı’ndan her gün Ankara, İzmir ve Antalya'ya uçuş imkanı olacak. Ve yahut Bursa gibi 3,5 milyon aktif nüfusa sahip bir şehrin sakinlerini bin km. ötedeki Balkan ülkelerine ve Anadolu şehirlerine bağlayabilir, iç turizm de Bursa'nın payını arttırabilirsiniz. Çok değil, 30 adet bölgesel yolcu uçağı yıl içinde 4 ile 5 milyon yolcuyu Anadolu şehirleri arasında taşıyıp doğrudan 15 milyar TL’lik bir tüketim ekonomisini tetikler, bununla beraber, şehirlerin birbirleri ile olan mal ve hizmet alışverişini teşvik ederek 4-5 milyar dolar ithalat harcamasını yurt içinde karşılanabilir hale getirebilirsiniz. Erzurum, Van, Çorlu, Hatay, Trabzon gibi şehirlerin komşu ülkeler ile bağını kuvvetlendirebilir ve ihracat potansiyelini arttırabilirsiniz. Bu ülkelerin sanayicilerini ülkemizde yatırım yapmaya teşvik edebilirsiniz.
PEKİ NEDEN YAPMIYORUZ?
THY, IST'te Pegasus ise SAW'daki yurt dışı hatlarını beslemek stratejisi ile iç hat uçuş stratejisini kurdu. Pegasus dönemsel olarak yoğun sezonlarda çapraz uçuşlar yapıyor. Alman ortaklı Sun Express Havayolları ise Antalya ve kısmen İzmir merkezli uçuşlar yapıyor. Bu şirketin odağı ise Almanya-Türkiye hattında söz sahibi olmak. Geriye ekonomik uçuş stratejisi ile yüzde 70 SAW ve yüzde 30 Ankara merkezli........
© Yeni Birlik
