Kurumda kültür, kimlik ve imaj arayışı
Kurum kültürü ya da organizasyon kültürü, yönetim bilimi alanında yıldızı giderek parlayan kavramlar arasında yer alıyor. Ancak bu kavramın farklı bir tarafı var; diğer bazı popüler kavramlar gibi her şeyi açıklamak için kullanılmamasına rağmen önemini ve önceliğini koruyor. Kültür, en genel tanımıyla “kişi, kurum veya toplumun yaşam biçimi” olarak tarif ediliyor.
Kişinin doğuştan getirdiği bireysel kişilik özellikleri, temel eğilimleri, yatkınlıkları, gelişim grafiği, yetişme veya yetiştirilme şekli, alışkanlıkları, içinde yer aldığı çevrenin insan ilişkileri, ortak geçmiş yaşantılar, dünya görüşü ve benzerleri; kişinin yaşam biçimini etkileyen başlıca özelliklerdir. Aynı özellikler bir kurum ve toplum için de geçerlidir. Birey kadar, kurumların ve toplumların da bir habitatı vardır. Şu hâlde insanı diğerlerinden ayıran bir kavram olarak kişisel kültür, aynı biçimde bir kurumu diğerlerinden ayıran kurumsal kültür ve toplumu diğer toplumlardan ayıran toplumsal kültürden söz etmek mümkündür. Esasında burada temelde yer alan, kişi ve kişisel kültürdür.
Her şeyden önce kurum kültürünün, kurumu oluşturan kişilerin kişiliklerinin ortak yansıması olduğu unutulmamalıdır. Kurum kültürü; kuruluşu o kurum yapan, diğerlerinden ayrı bir kurum yapan tarihçesinden günlük alışkanlıklarına kadarki tüm özellikleri kapsar. Gerçekten de aynı sektörde olan, aynı büyüklükteki hatta benzer bir tarihi geçmişe sahip kuruluşların bile birbirlerinden farklı oldukları hemen görülebilir. Bu farkı; kurumun kapısındaki güvenlik görevlisinin davranışlarından, kurum santralinin ilk mesajından, kurumdaki büro ve oturma düzeninden, yöneticiler arasındaki hiyerarşiden, tepe yöneticilerin odalarındaki farklılıklara ve davranışlarına kadar birçok noktada görmek mümkündür. Yöneticilerin odasında kullandıkları çöp sepetlerinin farklılığı gibi ayrıntılar bile kurum kültürünün ipuçlarını ve gündelik alışkanlıklarını ortaya koyar niteliktedir. Kurum kültürü, o kurumu diğerlerinden ayıran tarihçesinden bugününe kadarki gelişimini, ayrıcalıklarını........
© Yeni Birlik
