menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Panama’dan Pekin’e: Enerji Savaşları

12 2
31.01.2025

ABD’nin Grönland’ı satın alma girişimi ve Panama Kanalı’nı yeniden kontrol etme çabaları, bu savaşın görünür hamlelerinden sadece birkaçı. Asıl hedef ise Çin’in nadir toprak elementleri (NTE) üzerindeki hâkimiyetine set çekmek. Peki, ABD ve Avrupa bu tekele karşı hangi adımları atabilir? Afrika’da dev yatırımlarla öne çıkan Çin, bu sessiz savaşta avantajlı görünse de Washington, farklı hamlelerle dengeleri değiştirmeye kararlı.

Modern Dünyanın Gizli Yakıtı

Elektrikli araçların pillerinden rüzgâr türbinlerine, akıllı telefon işlemcilerinden askerî donanımlara kadar pek çok teknolojinin bel kemiğini NTE oluşturuyor. Çin, dünya NTE üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini elinde tutarak, küresel enerji ve teknoloji planlarını dilediği gibi etkileyebiliyor. Batı bloğu bu duruma yakın zamanda bir çözüm bulamazsa yenilenebilir enerji ve savunma teknolojileri gibi önemli alanlarda Pekin’e bağımlı kalma tehlikesi içinde kalmıyor mu?

Yüksek teknoloji üreten ekonomiler için NTE erişimi olmadan çevreci projeleri veya rekabetçi savunma sanayilerini geliştirmek neredeyse imkânsız. “Avrupa’nın Devleri Sarsılıyor: Fransa ve Almanya Krizi” yazımda bahsettiğim “Klasik ajandayla devam edersek pazar dışına düşeriz” endişesi, yalnızca ekonomik verilerle değil, NTE tedarikindeki belirsizlikle de ilgili.

Çin ve Afrika İş Birliği: Batı’nın En Büyük Kâbusu mu?

Afrika, bir yandan nadir toprak elementleri (NTE) zenginliğiyle küresel enerji ve teknoloji devriminin gözdesi olurken, diğer yandan Batı için uykusuz gecelerin sebebi haline geliyor. Fransa’nın eski sömürgelerinde yaşanan darbe fırtınaları, Paris’in Afrika’daki etkisini yavaşça tarihe gömerken, Çin sahneye dev adımlarla çıkıyor. Pekin, “şartsız kredi,........

© Yeni Asya