İsrail Devletinin Eskatolojik Anlamı
Bunların bazıları aktif (siyasi ve ekonomik alanda etkin) bazıları pasif (onarıcı, maneviyat alanında etkin) yöntemlerle siyasi ve dini düzlemlere nüfuz etmektedir. Bu manada Evanjelik Hristiyanlar, Yahudi Siyonistler, Müslüman Kardeşler aktif; Nur Talebeleri, Yehova Şahitleri, Katolik ve Ortodoks misyonerleri pasif yöntemleri kullanan cemaatlere örnek olarak verilebilir.
İkinci Dünya Savaşının yıkıcı sonuçları ile yüzleşen dünyada yeni inanç hareketleri de (New Age Beliefs) ortaya çıkmaya başlamıştır. Scientology Topluluğu, Hare Krishna, İlahi Işık Misyonu, Tanrının Çocukları ve Moon Tarikatı gibi topluluklar çağımızın karmaşıklığına, göreceliliğine ve bireyci-serbestiyetçi yapısına karşı olmakla öne çıkmaktadır. Bunların yanında Asya-Hint mistik geleneklerine dayalı inançlar ile Hz. İsa’nın (as) dönüşüne odaklanan topluluklar da insanları etkilemeye devam etmektedir.
Bütün bu grupların ortak noktalarından birisi “ahirzaman ve dünyanın sonu”na olan vurgularıdır. İnsanlık küresel bir “yıkım” olacağı “telaşı” içerisinde bir çıkış yolu aramaktadır. Öne çıkan bu ortak noktanın ise bazı sonuçlar doğurması beklenir. İslamiyet ve Hristiyanlık ile ekonomi, siyaset, felsefe ve bilim alanlarında çok etkili bir konuma gelmiş Yahudilik içinde bazı cemaatlerin ahirzamana dair birtakım yaklaşımları uluslararası ilişkileri, özellikle Ortadoğu’yu derinden etkilemektedir.
Eskatoloji; insan topluluklarında ortaya çıkan ahirzaman ve kıyamet inançlarını inceleyen ilim dalıdır. Dünyanın sonuyla ile ilgili öngörüler eskatoloji ile rasyonalize edilmektedir. İki dünya savaşı, komünizmin ortaya çıkışı, küreselleşme, teknolojinin hakimiyeti, küresel ısınma ve İsrail Devletinin kurulması son asrın önemli eskatolojik hadiselerine örnek olarak verilebilir. Üç asırdır devam eden materyalizm çağına rağmen hala semavi dinlerin ahirzamanla ilgili yaklaşımlarının günümüz dünyasını şekillendirmeye devam ettiğini söylemek mümkündür.
“Rabb’in İsrail’le olan ahdinin devam ettiği, Hz. İsa Mesih’in (as) semadan inerek Deccalla savaşacağı, Şeytanın insanlıkla mücadelesinin (Gog Magog) devam ettiği, inananlarla Deccal arasındaki mücadelenin Ortadoğu’da çıkacak büyük ve kanlı bir savaşla doruğa çıkacağı (Melhame-i Kübra veya Armegeddon), bu savaş sonunda Şeytanın yenileceği, ardından bir saadet devrinin başlayacağı” gibi yorumlar semavi dinlerde nüanslarıyla beraber yer bulmaktadır. Özellikle Evanjelik yorum ve Siyonist yaklaşım burada dikkat........
© Yeni Asya
