Saldırıların hedefindeki İran
İran, saldırılara karşılık verse de, Tahran rejiminin meşruiyeti ve istikrarı konusunda da tartışmalar mevcut. Bu tartışmalar “önce rejimi büyük ölçüde zayıflatmaya çalışıp, sonra onu İran halkı tarafından devirebilecek şartları oluşturmak” etrafında şekilleniyor. İran’da artan muhtelif baskılar, zaman zaman gerginleşen sivil-asker ve devlet-sivil toplum ilişkileri ile sosyo-ekonomik sorunlar biçiminde ortaya çıkıyor.
Yakın geçmişte 2009’daki hileli seçimlere yönelik protestolar, 2017’deki başarısız ekonomi yönetimine karşı gösteriler ve 2019’da akaryakıt zamlarını protestolar bunlardan en önemlileri. Bahsedilen toplumsal protestolar, İran güvenlik güçlerince oldukça sert bastırılmıştı.
Yine İran vatandaşı Kürt asıllı Mahsa Amini 13 Eylül 2022’de başörtüsünü kıyafet kanununa aykırı giydiği gerekçesiyle, Ahlâk Polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Amini’nin gözaltındayken 16 Eylül 2022’de öldüğü haberi, İran’da yeni toplumsal protestolara yol açmıştı. Bununla birlikte İran’da yüksek enflasyon, daralan ekonomi, ABD’nin uyguladığı ambargo, işsizlik, yoksulluk, gelir dağılımı adaletsizliği, yolsuzluk, siyasî hırs, rüşvet, iç göç, rejime olan güven sorunu da eklenince, toplumsal huzursuzluk içinden çıkılmaz bir hâl alıyor. Aynı zamanda zikredilen bu olumsuzluklar, ülkedeki protestoları müdahaleye de açık duruma getiriyor (Yeni Asya, 22.09.2022, İran Baharı mı?)
Ayrıca İran’ın........
© Yeni Asya
