menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hicrî yeni yılınız mübarek olsun

8 13
26.06.2025

Hicret esnasında yaşanan mu’cizeler

Hicrî takvim, Hz. Ömer'in (ra) halifeliği zamanında, hicretten 17 sene sonra toplanan bir heyet tarafından, Hz. Ali'nin (ra) teklifiyle Hicretin gerçekleştiği yıl, 1 kabul edilerek tesis edilmiştir. Hicrî takvimden önce ise Arapların tarihî olay ve yaş hesaplamalarını Fil Vakası'na göre belirledikleri bilinmektedir.

Peygamber Efendimizin (asm), Mekke'den Medine'ye göç ettiği yıl olan (Milâdî) 622 yılının başlangıç kabul edildiği Hicrî takvim'e, hicret takvimi de denir. Hicrî takvim, ayın dönemlerine göre hesaplananır. Hicrî takvimde 12 ay sırasıyla şöyledir: Muharrem, Safer, Rabiulevvel, Rabiulâhir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelâhir, Receb, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkâde ve Zilhicce.

Cenab-ı Allah, Kurân-ı Kerîm'de: "Ay ve güneşin hareketi bir hesap iledir." buyuruyor. Ay hesabını, okuma-yazma bilmeyen ümmîler de yapabilmişlerdir. Hicrî takvime göre bugün 1 Muharrem 1447 yılına girmiş bulunuyoruz. "Muharrem" kelimesi, "hürmete lâyık," "haram olan, yasaklanan" anlamlarına gelir. Cahiliye Arapları Muharrem ayı geldiğinde birbirleriyle savaşmaz, kan dökmezlermiş. "Savaşın haram olduğu ay" diyerek saygı gösterirlermiş.

NEDEN HİCRET, TAKVİMİN BAŞLANGICI........

© Yeni Asya