menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bürokrasi uyutuyor mu?

8 15
18.04.2025

Zaman zaman, kamu görevlisi okuyucularımı kızdırma pahasına dile getirdiğim bir husus var: Osmanlı’dan devraldığımız en kötü miras unsurlarından birisi bürokrasidir.

‘Memur’ kavramı, Arapça kökeni itibarıyla; ‘görevlendirilmiş, emir alan’ gibi bir anlam ifade etse de geniş tanımlamayla ‘bürokrasi’ diye isimlendirdiğimiz ‘kamu personeli’, aslında kendisini ‘ülkenin sahibi’ konumunda görür.

Burada kastettiğimiz, alt kadrolardaki kamu personeli değil elbette. Bir sınır çizmek mümkünse, ‘Daire Başkanı’ statüsünden yukarı, ‘amir’ mevkiindeki kamu görevlilerinin oluşturduğu genel kadroyu kastediyoruz, ‘bürokrasi’ derken.

Geçen sene mayıs ayında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele programının bir ayağı olarak, kamuda çok sıkı şekilde yürütülecek tasarruf tedbirlerini gündeme getirmişti.

Devlet memurlarına tahsis edilen servis araçları kaldırılıyor, makam araçlarına katı sınırlamalar getiriliyor, makam tefrişi ve bina tamirat tadilatı da dâhil, mutlak ihtiyaç olmayan tüm harcamalar yasaklanıyordu.

İşin bir ucunda, kamunun dizginlenemeyen, israf boyutunu aşmış harcamaları ve bu aşırılığın kamu maliyesi üzerinde oluşturduğu muazzam baskı vardı. Bunun vatandaşa yansımasına da ‘enflasyon’ deniyordu.

İşin öteki boyutunda ise, kamu harcamalarındaki ölçüsüzlüğü, sessizce fakat dikkatle takip eden vatandaşların (ki, çoğunluğu AK Parti ve MHP seçmenidir) kırgınlık ve kızgınlığı vardı. Nitekim kendisine ‘yağmurda yaş, kavgada taş değmeyen’ bürokrasinin dizginsiz harcamaları ve bunun bir meyvesi olan enflasyon olgusunun faturası, seçmenler tarafından Cumhur İttifakı'na kesilmişti.

Bakan Şimşek’in, çok keskin ve köşeli ifadelerle gündeme getirdiği ve bürokrasi hazretlerini fena halde hoşnutsuz kılan tasarruf tedbirleri bağlamında, bu köşedeki 15 Mayıs 2024 tarihli ‘Kamuda tasarruf: Çok zor ama inşallah…’ başlıklı yazımızda, siyasî iradenin gündeme getirdiği tüm ‘tasarruf tedbirleri’ uygulamalarının, bürokrasi tarafında uyutularak ve unutturularak başarısızlığa uğratıldığını dile getirmiştim.

Geçmiş hükümetlerin son 40 yılda gündeme getirdiği tasarruf tedbirleri uygulamalarından örnekler vererek, bürokrasinin işine gelmeyen tasarruf tedbirleri uygulamalarının başarı şansının olmadığını ifade etmeye çalışmıştım.

Evet, aradan 11 ay geçti. Merak ediyorum; Mehmet Şimşek veya herhangi bir hükümet yetkilisinin ağzından ‘tasarruf tedbirleri’........

© Yeni Ankara