menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İki süper gücün vekâlet savaşları…

16 14
19.06.2025

İki süper gücün vekâlet savaşları…

MUHAMMET KUTLU

Terör devleti İsrail’in nükleer bomba üretmeye yaklaştığı bahanesiyle 13 Haziran 2025'te İran'a karşı başlattığı geniş çaplı saldırılar, iki ülke arasında yıkıcı bir savaşa dönüşmüş durumda.

İsrail İran’a hava kuvvetleri ve dronlarla sürdürdüğü saldırılarda ülkenin komuta kademesini iki kez yok etti. Ayrıca bazı nükleer tesisler ve rafineriler başta olmak üzere İran’daki pek çok kritik noktayı vurdu. İran da füze saldırılarıyla siyonist rejime geniş çaplı zararlar verdi, İsrail’in vurulamaz olduğu algısını yerle bir etti.

Ancak siyonist soykırımcı Netanyahu’nun durduk yere İran’a saldırmasıyla başlayan savaşın perde arkasında ABD ile Çin arasında yaşanan büyük savaş yatıyor.

Dünya, SSCB’nin dağılmasıyla birlikte, ABD’nin tek kutuplu dünya hâkimiyetine sahne oldu. Soğuk Savaş sonrası geçiş döneminde ABD dünya ülkeleri üzerinde güçlü bir hegemonya kurdu. Ancak son yıllarda ABD’ye karşı bir direnç oluşmaya başladı. Özellikle Çin, Rusya, Brezilya ve Türkiye gibi yükselen güçler, ABD ile müttefiklerinin domino ettiği sisteme karşı alternatif çözümler geliştirmeye çalışıyor.

Çin ise ABD’nin küresel hegemonyasına en büyük tehdidi oluşturuyor. ABD’den sonra en büyük ikinci ekonomik güç haline gelen Çin, 2030’lu yıllarda, yani beş-altı yıl içinde ABD’yi geride bırakarak dünyanın 1 numaralı ekonomik gücü olacak. Ardından ABD’ye açık ara fark atacak. İşte Çin’in bu önlenemez yükselişi, ABD tarafından bir güvenlik tehdidi olarak görülüyor.

Hatta karanlık bir kurguyla gerçekleştiği kuşkuları bulunan 11 Eylül saldırılarından sonra ABD, Çin’in “hayat alanı” olarak gördüğü bölgelere yönelerek bu ülkenin yollarını kesmeye başlamıştır. ABD, Çin’i çevreleme stratejileri uygularken, Çin de kendi stratejileri ile bu ablukayı aşmaya çalışmaktadır.

Çin ABD hegemonyasına, Kuşak-Yol Projesi, Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) oluşumuyla karşı koyuyor.

Çin, Tek Kuşak Tek Yol ile dünyanın önemli bir kısmını........

© Yeni Akit