Ramazan iman sohbetleri (3)
Ramazan iman sohbetleri (3)
AHMET MARANKİ
İşte iktisad ve kanaat, hikmet-i İlahiyeye tevfik-i harekettir.
Kuvve-i zaikayı kapıcı hükmünde tutup, ona göre bahşiş verir. İsraf ise; o hikmete zıd hareket ettiği için çabuk tokat yer, mideyi karıştırır, iştiha-yı hakikîyi kaybeder. Tenevvü-ü et’imeden gelen sun’î bir iştiha-yı kâzibe ile yedirir, hazımsızlığa sebebiyet verir, hasta eder.
Üçüncü nükte!
“Oruç, hayat-ı içtimaiye-i insaniyeye baktığı cihetle çok hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki:
İnsanlar maişet cihetinde muhtelif bir surette halk edilmişler. Cenâb-ı Hak, o ihtilâfa binaen, zenginleri fukaraların muavenetine davet ediyor. Hâlbuki zenginler fukaranın acınacak acı hallerini ve açlıklarını, oruçtaki açlıkla tam hissedebilirler. Eğer oruç olmazsa, nefisperest çok zenginler bulunabilir ki, açlık ve fakirlik ne kadar elîm ve onlar şefkate ne kadar muhtaç olduğunu idrak edemez. Bu cihette insaniyetteki hemcinsine şefkat ise, şükr-ü hakikînin bir esasıdır. Hangi fert olursa olsun, kendinden bir cihette daha fakiri bulabilir; ona karşı şefkate mükelleftir. Eğer nefsine açlık çektirmek mecburiyeti olmazsa, şefkat vasıtasıyla muavenete mükellef olduğu ihsanı ve yardımı yapamaz, yapsa da tam olamaz. Çünkü hakikî o hâleti kendi nefsinde hissetmiyor.”
Zekat, sadaka, fitre..!
Orucun pek çok hikmetlerinden belki de en mühim hikmetinden bahsedeceğiz!
Bir rivayette orucun da dokuz hikmetinden bahsediliyor! Şimdi o hikmetlerden belki de toplum hayatını sosyal hayatı ayakta tutan en büyük yardımlaşma müessesesi olan zekât sadaka gibi toplumu birbirine bağlayan en mühim müessese nasıl oruçla ayakta duruyor! Nasıl oruçla takviye ediliyor!
Oruç hayatı içtimaiyeye ve insaniyeye baktığı cihetle çok hikmetlerinden bir hikmeti şudur!
Her insanın hem şahsi hem içtimai hem manevi hayatı var! Her........
© Yeni Akit
