menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tükenmez nimet

18 0
27.05.2025

Tükenmez nimet

ABDULLAH YILDIZ

Kevser Suresindeyiz. Gündemimiz namaz ve kurban. Sure adını ‘çok nimet’ anlamındaki “kevser”den alır. “Nahr” (Kurban) Suresi de denilir. Mekke’de inmiştir; Medine’de indiği de söylenmiştir. Peygamberimiz (s.a.) hakkında “ebter” (güdük) ithamında bulunan As b. Vâil, Ukbe b. Ebî Muayt ve Ebû Cehil hakkında inmiştir.

Meali şöyledir: “Rahmân Rahîm Allah’ın adıyla. 1- (Resûlüm!) Kuşkusuz biz sana Kevser’i verdik. 2- Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes. 3- Asıl sonu kesik olan, şüphesiz sana hınç besleyendir.”

1. ayetteki “Kevser” kelimesi ‘çokluk’ manasına gelen “kesret” kökünden türemiş olup çok değerli ve çok önemli şeyleri ifade eder; ‘çokluğu ifrat derecede olan, yani çok, pek çok, gayet çok şey, her şeyin çoğu’ demektir. Tefsirlerde “kevser”, ‘çok hayır, Kur’an, Kur’an’la ilgili ilimler ve mümine dinî hayatında tanınan kolaylıklar, peygamberlik/risalet, makam-ı mahmûd (bk. İsrâ 17/79), cennetteki özel bir nehrin adı (ki cennetin bütün ırmakları ondan şubelere ayrılır) veya havuz, Resulullah’ın neslinin, evlatlarının, ashabının, tabilerinin, alimlerinin ve ümmetinin çokluğu, duasının kabulü, şanının-şerefinin yüceliği, başkasını kendine tercih, kalbin nuru, şefaat, mûcizeler, kelime-i tevhid, din konusundaki bilgi, beş vakit namaz, İslâm dini’ gibi manalarda anlaşılır; ‘bitip tükenmez iyilik’ de denilebilir (Kur’ân Yolu, Hak Dini........

© Yeni Akit