Els riscs d'una societat amb el 50% d'analfabets financers
09.10.2024 - 17:50
Suposo que no sóc l’únic que va acabar els estudis de batxillerat sense saber un borrall d’economia. I, encara pitjor, sense ser conscient que tot allò que ens envolta hi té un vincle directe, fins i tot el benestar de la societat. El sou, l’habitatge, el cotxe, el col·legi, la universitat, la sanitat, la cistella de la compra, internet… Tot allò que toquem dia rere dia és economia. Sí, de seguida ens adonem que menjar, beure i viure val molts diners. I jo em pregunto: si és tan important, per què no ens en van explicar res? És una pregunta que molts ens hem fet al cap dels anys. Per què ha de ser més important saber la taula periòdica dels elements químics que no pas saber per què hi ha pobres i rics? O per què ens feien memoritzar una llista absurda de reis de la història i no ens explicaven la importància que tenien els diners? Fa molts anys que escric sobre aquesta carència de coneixements econòmics, que em sembla molt greu per a afrontar la vida.
És veritat que això ha canviat una mica i ara se’n parla més i ja es fan algunes coses en aquesta direcció. Però, fixeu-vos: “Els governs haurien de tractar de potenciar els coneixements financers dels joves […]. Millorar els coneixements financers no solament millorarà a curt termini la gestió dels diners dels estudiants, sinó que també els ajudarà a prendre decisions financeres més intel·ligents quan siguin grans.” Aquestes dues frases resumeixen la conclusió pràctica a què arribava l’informe PISA del 2022 –presentat l’estiu del 2024– sobre les competències financeres analitzades entre estudiants de quinze anys i setze en vint països de l’OCDE.
Sí, cal promoure la cultura financera entre els joves. Vet aquí el missatge. Aquesta conclusió assoleix encara més importància aquí, en vista dels resultats que........
© VilaWeb
visit website