“Content com unes pasqües”: la Setmana Santa en el refranyer català
29.03.2024 - 21:40
Actualització: 29.03.2024 - 22:18
Avui, vigília de Pasqua, és un bon dia per a repassar la fraseologia referida a aquestes dates. Per una banda, hi ha algunes expressions amb el mot Pasqua. I per una altra, sobretot, una llista immensa de refranys relatius a Setmana Santa, o bé, concretament, al dia d’avui, Dissabte Sant, i sobretot al de demà. Per no descuidar-nos res, hem consultat tres magnífiques obres: el Diccionari català-valencià-balear (l’Alcover-Moll); la Paremiologia catalana comparada digital (el gran recull de Víctor Pàmies); i el Costumari català (de Joan Amades).
El refranyer ens remet a costums i creences ancestrals, de manera que amaguen molts aspectes que avui han perdut pes, com ara la referència a les collites, a la religió, a l’oratge… També és curiós d’observar les relacions que van establir els nostres avantpassats entre la festa de Nadal i la de Pasqua, o bé el caràcter predictiu d’algunes dites, que de vegades sembla que tinguin un rerefons supersticiós i tot.
Del Bujot als ‘currutacos’: més de vint curiositats lingüístiques de Pasqua
Si avui dia la festa de Pasqua encara es viu com un esclat de joia no és tan sols perquè comença la primavera i la natura es desperta, sinó també perquè encara no s’ha perdut la memòria d’un temps no tan llunyà en què aquests dies hom celebrava el final de les privacions i dejunis de Quaresma. Tot això ens ho recorden les tradicions que es mantenen arreu i les nostres parèmies (frases fetes, expressions, refranys) ens ho expliquen d’una manera vivaç.
Una mostra de l’alegria d’aquesta diada és que quan volem dir que algú està molt content, ple de satisfacció, fem servir l’expressió content com unes pasqües. A les Balears té més arrelament la variant més content que un........© VilaWeb
visit website