menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dış politika, diplomasi ve güvenlik

37 3
31.03.2024

Barış Doster yazdı…

Dış politika; en yalın ve kısa tanımıyla, bir devletin diğer devletlerle ilişkilerini içerir. Bu ilişkilerde izlediği siyaseti, stratejiyi, yöntemi, kullandığı araçları kapsar. Tüm bu ilişkilerin yönetimi anlamında kullanılır. Bu kısa tanımdan hareketle, dış politikanın güzel tanımlarından biri de şudur; devletlerin, egemen olmadıkları topraklarda çıkarlarını savunmasıdır. O yüzden dış politika, çıkar odaklı yapılır. Ki bu çıkar kavramı da hayli tartışmalı bir kavramdır, çünkü bu alanda en sık kullanılan kavramların başında gelen ulusal çıkar, sonuçta egemen sınıfların çıkarıdır.

Dış politikada devletler, ittifaklara, ortaklıklara, işbirliklerine gereksinim duyarlar. Bu ittifaklar da ya ortak çıkarlar, ortak hedefler, ortak tehditler ekseninde kurulur veya ortak değerler ekseninde. Devletlerin ittifak tercihlerinde tarihin ve coğrafyanın da etkisi büyüktür. Bunlar dikkate alınmadan, bunlar yok sayılarak, bunlar ihmal edilerek dış politika yürütülemez. Unutmamak gerekir ki ülkelerin dış politikasında değişen ölçekte, ama mutlaka, ulusal kimlik, tarihsel birikim, korkular, kaygılar, endişeler, travmalar, savaşlar, işgaller etkilidir.

Dış politika; öncelikle ve özellikle, gerçekçi olmalıdır. Sorunları kişiselleştirmeye, duygusal çıkışlara, tepkilere yer yoktur. Atılacak bir adım için, öncesinde bin kez düşünülür, bin kez hesap yapılır. Diplomatlara ilişkin yapılan bir araştırmada, bir diplomatın........

© Veryansın TV


Get it on Google Play