menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Beyin göçü: Türkiye’nin kanayan yarası

39 1
09.01.2025

Türkiye, kırk yılı aşkın bir süredir enerjisini ve kaynaklarını tüketen terör sorunuyla mücadele ediyor. Bu süreçte binlerce insanımız hayatını kaybetti, ekonomik maliyet milyarlarca doları buldu ve toplumsal barış üzerinde derin yaralar açıldı. Terör, sadece bir güvenlik meselesi değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve siyasi boyutları olan çok yönlü bir sorun olarak karşımızda duruyor.

Bu sorunun çözümü, hem toplumsal barışın yeniden inşası hem de ekonomik ve sosyal kalkınmanın hızlanması için kritik önemdedir. Kırk yıl boyunca bugün olduğu gibi terör sorunuyla gündemi kilitlenen Türkiye, enerjisini artık daha fazla üretim, eğitim ve kalkınmaya yönlendirecek bir çözüm yolunu bulmak zorundadır. Kaybedecek vaktimiz yok.

Türkiye, terör sorunuyla mücadele ederken, bu gündemin ağırlığı altında başka kritik meseleler sıklıkla göz ardı ediliyor. Bunlardan biri de beyin göçü. Terör ve bölgesel gelişmelerin oluşturduğu yoğun gündem, nitelikli insan kaynağının yurtdışına göç etmesi gibi ülkenin uzun vadeli geleceğini etkileyecek sorunların yeterince tartışılmasını ve önlem noktasında gereken adımların atılmasını geciktiriyor ya da engelliyor.

Beyin göçü, ekonomik büyüme ve inovasyon açısından büyük kayıplara yol açan ve terör sorunu gündeminin gölgesinde kalmaması gereken önemli bir konudur. Beyin göçü, genellikle nitelikli bireylerin daha iyi iş, eğitim ve yaşam koşulları bulmak amacıyla yurtdışına göç etmesi anlamına gelir. Bu yazıda, Türkiye’deki beyin göçünün temel nedenlerini ve sonuçlarını ele alarak bu olgunun toplumsal etkilerine ışık tutmayı amaçlıyorum.

Türkiye’deki ekonomik belirsizlik ortamı, artan enflasyon ve işsizlik oranları, özellikle genç nesil arasında yurtdışına göç etme isteğini artırıyor. Daha yüksek maaşlar ve yaşam standartları sunan ülkeler, nitelikli insan kaynağı için çekici bir alternatif haline geliyor.

Türkiye’deki akademik ve mesleki gelişim olanaklarının sınırlı olması, genç yeteneklerin yurtdışına yönelmesinde etkili bir diğer faktör.........

© tv100