menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Metan Gazı mı, Manipülasyon mu? 852 Rakımlı Tepe Üzerine Bilimsel ve Ahlaki Bir İnceleme”

11 19
09.07.2025

Modern Savaşın Sisinde Gerçeği Aramak

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yürüttüğü Pençe-Kilit Operasyonu kapsamında 6 Temmuz 2025’te 852 rakımlı bir tepede 12 askerimizin şehit olduğu açıklandı. Resmî açıklamaya göre, şehitlerimizin ölüm nedeni “metan gazından etkilenme” idi. Fakat bu açıklama kamuoyunda ve bazı akademik çevrelerde ciddi şüphelerle karşılandı. Zira olayın geçtiği coğrafi koşullar, metan gazının jeokimyasal özellikleri ve askeri operasyon standartları bu açıklamayı sorgulanabilir kılmaktadır.

Her ne kadar savaş ortamı doğası gereği karmaşa ve bilgi belirsizliği yaratıyor olsa da, şeffaflık bir demokrasinin temel taşıdır. Kamuoyunun “gerçek” bilgiye ulaşması yalnızca etik bir sorumluluk değil, aynı zamanda devletin meşruiyetini koruma çabasıdır. Zira “askerin kanı” üzerinden yürütülen bilgi manipülasyonları, sadece güvenliği değil, milletin zihinsel bütünlüğünü de tehdit eder.

I. BÖLÜM: METAN GAZI—DAĞDA NE ARAR?

İlk olarak ele alınması gereken mesele, metan gazının 852 rakımlı bir dağ mağarasında bulunup bulunamayacağıdır. Metan (CH₄), genellikle bataklık, delta veya kömür yataklarında oluşan bir gazdır. Oksijensiz ortamlarda organik materyallerin bozunması sonucu oluşur. Coğrafi olarak ise, bu tür gazların yoğunlaştığı yerler düşük rakımlı, sulak ve bataklık alanlardır[^1].

Söz konusu tepe ise dağlık ve kurak bir bölgede, 852 metre rakımda ve askeri operasyonların yürütüldüğü sert kayalık araziler içinde yer almaktadır. Yani bataklık yok, göl yok, fosil yatak yok. Metan gazının buradaki varlığı, jeolojik ya da biyolojik anlamda oldukça düşük olasılıktır. Eğer böyle bir mağarada gerçekten metan gazı birikmişse, bu doğaüstü bir jeokimyasal hadise olmalı ve akademik literatüre geçmelidir.

Üstelik, metan gazı zehirli değildir. Askerlerin metan gazı ile etkilenerek hayatlarını kaybetmesi, bilimsel olarak neredeyse olanaksızdır[^2]. Metan, ortamda oksijen........

© Turkish Forum