2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi - 4
Amaç: Küresel Pazarlara Entegrasyon ve Rekabet Gücünün Artırılması
2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin dördüncü ana amacı, Türkiye'nin küresel değer zincirlerine entegrasyonunu artırarak ihracat gücünü, yatırım çekme potansiyelini ve stratejik ticari konumunu güçlendirmek üzerine kurgulanmıştır. Bu kapsamda, küresel ölçekte değişen ekonomik konjonktür, tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalar, dijitalleşme ve bölgesel jeopolitik gelişmeler dikkate alınarak çok boyutlu stratejiler geliştirilmiştir.
Strateji belgesinde ifade edildiği üzere, “Türkiye’nin küresel üretim ve ticaret sistemlerine entegrasyon düzeyinin artırılması, uluslararası pazarlardaki rekabetçiliğinin güçlendirilmesi” temel hedef olarak belirlenmiştir.
Türkiye’nin son yıllardaki farkındalığı öncesinde, edindiği kaynakları hızlı girilip hızlı çıkılabilecek finansal sistemde değerlendirmesinin, reel sektöre gelmesinin yanında çok daha niteliksiz bir kullanım olduğunu hep söylüyoruz. İşte bundan sonra yapılması gereken de gerek iç gerek dış sermayenin “Türkiye’nin küresel üretim ve ticaret sistemlerine güçlendirilmesi” için harcanması olmalıdır. Ne güzel ki, stratejinin 6 ana ayağının birisi de budur.
Strateji belgesinde, 1980’lerden bu yana serbest ticaretin ve dijitalleşmenin küresel büyümeye katkı sağladığı, ancak özellikle 2008 krizi, COVID-19 pandemisi ve bölgesel........
© Türkgün
