menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İtfaiyenin söndürme yetkisi var mı?

20 0
24.01.2025

Bolu Kartalkaya Grand Otel’de meydana gelen yangın faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 78’e yükseldi. İhmaller zincirinin neden olduğu felaketin aydınlatılması ve sorumluların tespiti amacıyla 11 kişi gözaltına alındı. Küle dönen otelden geriye ocağına ateş düşen aileler ve yüreği yanan bir millet kaldı. Bir de yanan otelin ateşinde ısınmaya çalışan yan otelin kayakçıları, cenazelerin taşınması için cenaze sahiplerinden 100 bin TL para isteyen özel cenaze araçları, dinlenmek isteyen AFAD görevlilerinden ücret isteyen oteller… İnsanların acısını dahi nakite çevirmek isteyen fırsatçılar… Bolu’daki otel yangını sadece görevini ihmal edenleri değil, insanlığını da ihmal edenleri ortaya çıkardı.

Otel’de çıkan yangın denetim mekanizmalarını da tekrar gündeme getirdi. “Yangın önleme ve korunma” mevzuatına uygun olmamasıyla dikkat çeken otelin hangi kurumun denetiminde olduğu tartışma yarattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Belediyesi bu konuda iki tarafı temsilen öne çıktı. Otel işletmesine ruhsatın bakanlık tarafından verildiği, yangın mevzuatına uygunluğunun tespitinin ise Bolu Belediyesine ait olduğu yorumları yapıldı.

Herhangi bir işletmenin çalışabilir hale gelmesi için belli başlı koşullarının olduğu ve bu şartlarında ilgili birimlerce denetlendikten sonra ruhsat almaya hak kazandığı ilgili herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bir tarım işlemesi, eğitim kurumu, sağlık kuruluşu veya turizm işletmesi açabilmek için öncelikle mevzuatta talep edilen şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar kamu niteliğindeki kurumlar tarafından denetlenir ve uygun olup olmadığı belirlenir. Uygunluk raporları teknik konular olduğu için bu denetlemeler ilgili uzman kurumlar tarafından yapılır. Daha sonra açılacak kurumun........

© Türkgün