menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bağıra bağıra susuyorum!

9 1
yesterday

Artan maliyetler fiyatların artmasına neden olur…

Eğer üretimi ve verimi artırabiliyorsa çiftçiler, girdi maliyetlerindeki artışı yüksek üretime yedirebilirler. Mantık, daha çok üretirseniz birim maliyetiniz de düşecektir.

Ülkemizin yılar içerisinde buğday üretimi ve nüfus artış oranları;

1990 yılı buğday üretimimiz 20 milyon ton ve nüfusumuz 50 milyon,

2020 yılı buğday üretimimiz 20 milyon 500 bin ton ve nüfusumuz 83 milyon.

2024 yılı buğday üretimimiz 20,8 milyon ton ve nüfusumuz 85 milyon

34 yıllık zaman sürecindeki oransal değişikliklerin yorumunu siz değerli okuyucularıma bırakıyorum. Dostlar buyurun sahne sizin…

Toprak ve iklim şartlarına uygun yapılamayan üretim, kalitenin her zaman barın tepesinde kalmasını engelliyor. Tüm değişenler, üretimin kalitesini ve verimliliğini maksimum düzeyde etkiliyor. Ülkemiz tarımında verim sorunu var! Kaliteli üretim sorunu var!

Hatırlayın geçen yıl buğday, arpa, mısır fiyatı, çay, fındık fiyatı ne kadardı, bu yıl ne kadar olacak? Daha çok üretmeniz için daha çok satacağınız beklentisinin olması lazım. Bu durumda talep baskılanmışsa; yani bir yıl boyunca emek verip, peşinden koşturduğunuz ürünün satış fiyatı düşük olursa önümüzdeki üretim döneminde nasıl daha çok üretebilir çiftçi?

Tabii bir de sizin ürününüze olan talebin esnek olmaması lazım ki fiyat artırabilesiniz. Şimdi bu da ne demek diyeceksiniz? Şöyle ki ben sattığım ürünün fiyatını artırırım ama çok talep kaçmamalı, vazgeçmemeli. Yani artırdığım fiyattan ürünlerimi müşterilerin alabiliyor olması lazım.........

© Türkgün