menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Titanik Sendromu

14 1
17.03.2025

Modern çağın görünmez tehlikesi Titanik Sendromu, adını 1912 yılında bir buzdağına çarparak batan efsanevi “Titanic” gemisinden alan psikolojik ve sosyolojik bir kavramdır.Bu sendrom, bireylerin veya toplumların karşılaştıkları tehlikeleri görmezden gelme, riskleri küçümseme ve kendilerini aşırı güvende hissetme eğilimini ifade eder. Titanic’in batışı, insanların teknolojik ilerlemelere ve kendi becerilerine olan aşırı güveninin trajik sonuçlarını simgeleyen bir metafor haline gelmiştir.

Evet, bir zamanlar “Bu gemi asla batmaz!” diye böbürlenilen koca Titanic vardı. Ne oldu? İlk seferinde, 15 Nisan 1912’de bir buzdağına çarpıp 1.500’den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olarak Atlantik’in dibini boyladı. E tabii, kibrin böylesine deniz bile dayanamaz! İşte tam da bu yüzden, günümüzün görünmez tehlikelerinden biri olan Titanik Sendromu’na hoş geldiniz!

Bu sendrom, hem bireylerin hem de toplumların “Bize bir şey olmaz!” diyerek tehlikeleri görmezden gelme, riskleri küçümseme ve aşırı güvenle hareket etme eğilimini ifade ediyor. Yani tarih boyunca “Biz çok güçlüyüz!”, “Bu sistem asla çökmeyecek!” diyenlerin neden yolda çakıldığını açıklayan psikolojik bir fenomendir.

Titanic, ilk yolculuğuna çıkarken modernliğin ve ilerlemenin zirvesi olarak lanse ediliyordu. Ancak........

© Tigris Haber