menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

DÜNYA GÖRÜŞÜMÜZÜN ÖLMESİ!

15 9
24.02.2025

“1880’lerde, Alman filozof Friedrich Nietcshe ‘Tanrı öldü’ dediği kitabı, ‘Böyle Buyurdu Zerdüşt’ ü yazıyordu. O, semadaki eski varlığın veya aslında dinin öldüğünü kastetmiyordu, topyekün kültür dizgemizin anlamsızlaştığını kastediyordu. Dünya görüşümüz ‘ölmüştü’.”

Bu sözler üzerinden, 145 yıl geçse de, sözün kendisi, güçlü anlamını korumaktadır. Bir veya birden fazla dünya görüşü vardı, Nietcshe bunu, ‘Tanrı öldü’ diyerek ifade ediyordu. Bu, bilmenin ve bilmeyle gelen düşüncenin ölümüydü. Aniden olmadığı açıktı. Bu ana kadar gelen kapsayıcı bir süreçten geçilmişti. Aslında bunun tarihsel izlerini biliyoruz. Beş bin yıldır yaşananlar, bunu bize gösteriyordu.

Kritik Nokta

Burada ki, kritik nokta nedir? Yaşam ve ilişkiler, ölen dünya görüşüyle anlaşılmaya çalışılıyor ve bu izden gidiliyor. Hayatın kendisi, ölü olan bir görüşle izah ediliyor. Bu görüşle yaşam ve insanı anlamak veya anlamlandırmak hiç ama hiç mümkün değil, olmadığını da yaşayarak görüyorduk.

İnsanı Anlamanın Bir Başka Yolu

İnsanı anlamanın, anlamsal kılmanın, bir başka yolu, vakum anlamsallığı ve incelemesiyle görünür kılınabilir. Kuantum vakumu olarak ifadelendirilen gerçeklik, insanı anlamanın, daha yaratıcı ipuçlarını verebilir. Canlı olmayı, insanla okumak, ölü olan dünya görüşünü ortadan kaldırabilir. Daha sağlıklı, yaratıcı ve daha iyi görebilen bir düzey ortaya çıkarabilir.

İnsan Varlığı

İnsan varlığı, her koşul altında yaşamı ve çevreyi etkileyen bir yönü ifade eder. Onun bulunduğu yerlerde, iletişimin havası bir........

© Tigris Haber