İSRAİL’IN İRAN’I ÇÖKERTME STRATEJİSİ VE İSLAM’IN SİYASAL BİR DİN OLARAK KURUMSALLAŞMASI
İslam’ın kurumsallaşması problemli olmuştur. Bu olumsuzluğun acısını bugün tüm İslam devletlerinde yaşayan Müslümanlar ve özellikle de Filistin, İran halkı şu anda çok acı bir şekilde yaşamaktadır. Bu yazımda bir bütün olarak neden İslam toplumları/devletleri çaresiz, perişan, bu acınası durumdadır? Sorusuna yanıt aramaya çalışarak; bunun esas tarihsel nedenini açıklamaya çalışacağım.
Bana göre İslam inancının siyasallaşmasına ve manevi olarak gerilemesine neden olan en önemli iki olay ve bu olayların ardından gelişen süreçler vardır. Bu olaylar sonrası İslam, gönüllere değil; çıkara ve şiddete alet edilmiştir.
Birinci Olay:
Hz. Muhammed, Mekke’de barınamayacağını anlayınca Medine’ye hicret eder. Zaten Medine’de yaşayan toplulukların (ki bu toprakların çoğunluğu Yahudidir) daveti üzerine buraya gelir. Bu topluluklarla adil bir sözleşme yapılır. Bu sözleşme tarihe “Medine Sözleşmesi” olarak geçer.
Hz. Muhammed’in Medine’ye gelişi vahiy yoluyla olmamıştır. Kur’an’da bu konuda herhangi bir ayet bulunmamaktadır. Birkaç yıl içinde burada güçlenen Müslümanlar, Mekkelilerin ve başkalarının ticaret kervanlarına saldırarak ganimet elde etmeye başlar. Zamanla Medine, “Medine Site Devleti”ne dönüşür. Medine Sözleşmesi bugünkü anlamda bir anayasa niteliği kazanırken, Hz. Muhammed de bu devletin, ümmetin yöneticisi olur.
Zaman içinde sözleşme bozulur ve Müslümanlar, Yahudi ve diğer inanç mensubu toplulukları savaşlarla ya yok eder ya da zorla Müslümanlaştırırlar. Böylece İslam, Medine Site Devleti ile siyasal bir nitelik kazanarak varlık göstermeye başlar. Görüldüğü üzere İslam, doğuşu itibarıyla devlet merkezli ve siyasal bir dindir.
Burada kısa bir parantez açalım:
Soru 1: Medine Sözleşmesi’ni kim yapmıştır?Cevap: Hz. Muhammed.
Soru 2: Medine Site Devleti’ni kim kurmuştur?Cevap: Hz. Muhammed.
Soru 3: Hz. Muhammed de her insan gibi ölümlü müdür?Cevap: Evet.
Soru 4: Medine Sözleşmesi ve Medine Site Devleti ile ilgili bir vahiy veya ayet var mıdır?Cevap: Hayır.
Sonuç: İslam’ın devletle olan ilişkisini günümüz koşullarında yeniden değerlendirebiliriz. Manevi dünya ile maddi dünyayı........
© Tigris Haber
