Utrolige tider
Meninger
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Mange var bekymret for at Trump skulle bli den nye presidenten i USA. Vi håpet vel at i alle fall flertallet av amerikanere skulle gjennomskue denne pappfiguren. Men sånn gikk det altså ikke.
Han ble valgt av et klart flertall av det amerikanske folk. Så spørsmålet mitt i dag er om de fikk hva de forventet og ønsket, eller ble det som kom i meste laget? Trodde de ikke at de måtte ta denne fyren på alvor, og at han ikke mente det han sa?
Det var jo det vi her i Europa håpet på. Men vi var jo forberedt på det verste. Og sånn ble det. Denne fyren har åpenbart ventet og forberedt seg på å ta rotta på selve den bærende strukturen i det amerikanske samfunnet. Selve det omfattende byråkratiet som på mange måter har vært en garanti for business as usual i det amerikanske samfunnet.
Noe som var noe av redningen forrige gang denne mannen var president. Da hadde han også erfarne og selvstendige rådgivere i alle fall i deler av perioden. Folk som nå i etterkant har advart i dels sterke ordelag om hva som kan hende ved et gjenvalg. Allikevel var det denne fyren folk valgte på nytt.
Toll og tull
Og nå har Trump ertet på seg store deler av verden. Både venner og fiender. Han har nå delvis innført, delvis truet med tollsatser og en økonomisk tenkning som var dominerende for hundre år siden. Og han vil overta Grønland fordi han mener dette er nødvendig for USAs sikkerhet. Han mener samtidig at Danmark ikke har ivaretatt Grønlands sikkerhet.
På tross av at USA selv har nedlagt mer enn ti militære baser der og nå bare har en igjen. Forskjellen fra sin forrige presidentperiode er at han nå kun er omgitt av ukritiske nesegruse beundrere som synes å forsøke å overgå hverandre i ubetenksomme og idiotiske utsagn. Særlig visepresidenten og Elon Musk har ligget godt an i denne sammenheng. Men nå har selv Musk åpenbart fått nok av idioti og inkompetanse.
Ungdom
Ofte har amerikansk ungdom, særlig studenter, vært i opposisjon til det bestående. Under Vietnamkrigen var det hos de unge at protestene var sterkest. Og det var de som var mest aktive i likestillingskampen, både mellom raser og kjønn. Og hvordan er så situasjonen nå? Jo, svært sammensatt. Mange reagerer på Trumps forfølging av innvandrere, f.eks. nå i California. Noe som jo dessverre gir Trump anledning til å leke sterk mann. Andre virker ganske uberørte.
En studentleder fra en av sørstatene i USA, som nå i vinter ble intervjuet av NRK, uttalte at han egentlig syntes en skulle slutte med utenrikspolitikk. La verden greie seg sjøl. Selv arbeidet han for at det skulle være lovlig med våpen på campus.
Jeg antar og........
© Tidens Krav
