Kamu Hizmetinden Propagandaya: TRT
Türkiye’nin birbirine misafir olduğu, aynı anda karşısında oturduğu ve aynı anda heyecanlandığı tek ekrandı. O günler bir dönemin hafızasında yaşamaya devam ediyor. Çünkü bir gün son kez İstiklal Marşı’yla kapandı. 1990’dan itibaren kanal sayısı artınca 24 saat yayına başladı. Kamu hizmeti yayıncılığı anlayışıyla kurulan TRT günümüzde bu anlayışının sorgulanmasıyla gündemde.
Bünyesinde yayınlanan dizinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat’ın tüketim boykotuna destek vermesi nedeniyle işten atılması, zihinlerde şu sorunun yankılanmasına neden oldu: Kamu hizmeti anlayışını taşıdığı belirten TRT, neye hizmet ediyor?
Basına da defalarca yansıdığı üzere gelir kaynağının büyük ölçüde vergilere dayandığı biliniyor. Yayınladığı son faaliyet raporu 2023 yılına ait ve sanki eleştirilere yanıt verme ihtiyacıyla paylaşılmış gibi: “Reklam gelirimizi p artırdık” deniliyor. Oysa bu veri, bandrol gelirinin 0 artmasının üstünü örtmüyor. Üstelik 2016 yılından sonraki raporlarında Mustafa Kemal Atatürk’ün basınla ilgili demeçlerine yer vermeyi de bıraktığı görülüyor. Bunun nedenini 2018 yılında TRT’nin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na........
© Tele1
