Harvard Üniversitesi’nin Hergele Meydanı
İstanbul Üniversitesi’nde edebiyat fakültesiyle fen fakültesini birbirini bağlayan meşhur bir alan vardır. Adına da bayılırdım. Hergele Meydanı. Bizim okulun her şeye rağmen direnen kültürel mirasında adına nazire bu meydanda hergelelik şöyle dursun öğrenciler forumlar yapar, iç politika dış politika tartışmaları dönerdi. Neticede eylem kararı alınırsa buradan başlardı öğrenci hareketi. Ve elbette ben öğrenciliğim boyunca burayı sadece bir yıl açık görebildim. Yıllar yılı Hergele Meydanı kapalı kaldı. Ama öğrenciler eylem yapmaya, bildiri yazıp okumaya devam etti.
Çünkü ergenler pervasız, korkusuz ve masumdur. Ve unutmayın hiçbir yetişkin bir ergen kadar katı gerçekçi olmaz, olamaz. Çünkü hepimizin kaybedecek çok şeyi vardır. Ama bir ergenin kaybedecek hiçbir şeyi yoktur. O nedenle insanlığın kalbi ergen bedeninde atar. Dünyanın vicdanı buradan sorulur.
Bakın Gazze’de tarihsel masumiyet öldü. Ve bu katliamın insanlık için nelere mal olacağının bir tek üniversiteli ergenler farkında. Çünkü herkes korkuyor. İşin içinde para var, güvenlik var, derin mevzular var… Lordon’ın dediği gibi Yahudi Soykırımı’ndan sonra İsrail kendisi hakkında varoluşsal bir masumiyet inşa etti. Ve bu masumiyet üzerinden uluslararası politikada kendi haklılık argümanlarını onlarca yıldır sürdürdü. En seçilmişler en önemliler hayatta kalmalı, diğerleri ‘olmasa da olur’… Ve buna kalbi adalet için barış için atan Yahudiler de dahil. Eğer onlardan değilsen ‘olmasan da olur.’ Tıpkı Holokost’tan kurtulan ve Gazze protestolarına katılan 88 yaşındaki........
© Tele1
visit website