İş dünyasından bildiriyorum: Boykot başarılı oldu
Elinde sandıktan başka hiçbir şey kalmayan seçmenin iradesini yok sayan 19 Mart’ın ardından 2 Nisan’da yapılan boykotun başarılı olup olmadığı hâlâ tartışılıyor.
Uzun yıllar ekonomi gazeteciliği yaptım ve sık sık özel günlerde artan alışveriş haberlerini toparladım. Ciroda ve ziyaretçi/müşteri sayısındaki değişiklikleri hangi kurumların açıklayabileceğini iyi biliyorum. Herkes kredi kartı harcamalarını açıklayabilecek olan Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) söz ediyor ve günlük veri açıklamadığını söylüyor. Bu bilgi bile yanlış. BKM, Anneler Günü, Babalar Günü gibi özel günlerdeki harcamaları birkaç gün içinde bülten hazırlayarak paylaşır. İsterse 2 Nisan günü yapılan harcamaları kalem kalem ve hatta yurtiçi-yurtdışı ayrımına varıncaya dek açıklayabilir.
Bir süre yazılarına ara vermiş bir gazeteci olarak “Bütün bunları bilen bir tek ben değilim elbette birileri rakam açıklayabilecek kurumlara sorar ve yazar” dedim ama günler geçti bir yazan çıkmadı. Mecbur kalıp iş dünyasını ve rakamlara sahip kurumları yokladım.
SORUN RAKAM AÇIKLAYAMAMAK
BKM ve adını özellikle yazmadığım rakamları açıklayabilecek kurumlar açıklama yapamazlar. Kimsenin açıklama yapamayacak olması zaten Türkiye’nin en temel sorununa işaret ediyor: Konuşamamak. Ben de kurumların ve kişilerin ismini saklı tutarak aldığım bilgileri ve edindiğim izlenimleri aktarayım…
- Açıklama yaparlar ve boykotun başarılı olduğunu rakamlarla ortaya koyarlarsa iktidarı karşılarına almış olacaklar. Bundan korkuyorlar.
- Boykotun başarılı olduğunu söyleyip yeni boykotları tetiklemekten de korkuyorlar.
- İktidarı hoş tutmak için boykotun başarılı olmadığını söylerlerse bu kez de halkın tepkisi çekmekten korkuyorlar.
Bulundukları pozisyon zor… Normal demokratik bir ülkede böylesine bir pozisyonda bırakılmazlardı.
Perakendeciden alışveriş merkezi (AVM) sahibine/yöneticisine, restorancıdan otel sahibine iş........
© Tele1
