menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

AYDIN'DA ŞEHİR KONUŞMAK, ŞEHİRLERİ KONUŞMAK

10 15
05.05.2025

AYDIN’DA ŞEHİR KONUŞMAK, ŞEHİRLERİ KONUŞMAK

Namık Açıkgöz

Bizim nesil, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir adlı eseriyle lise yıllarında tanıştı. İyi ki tanışmışız… Daha sonraki yıllarda şehir şuuru ve bilgimiz geliştikçe birkaç defa daha dönüp dönüp okuduğumuz o kitap, meğer bizlere “şehir formatı” atmış. Yani bir şehre nasıl bakılacağı, onun birikiminin nasıl algılanıp yorumlanacağı konusunda bizlere bir nitelik kazandırmış. Mesela bendeniz, o yüzden yeni gördüğüm her şehrin profilini çıkarırken hiç zorluk çekmem. İnsan profili, mimari profili, kültürel ve sosyal profili, türküleri, hikâyeleri benim için ilk el attığımda bulunacak malzemeler haline gelir. Bütün bu gerekçelerle, şehir yazılarını ve toplantılarını severim. Geçen hafta (2-3 Mayıs tarihlerinde), Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde güzel bir şehir incelemeleri toplantısı gerçekleştirildi. Oradaydım. Hem Muğla Arastası konusunda bir bildiri sundum hem de çok güzel şehir çalışması bildirileri dinledim.

Türkiye Yazarlar Birliği, yıllardan beri düzenlediği Şehir Bilgi Şöleni’ni bu yıl, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. TYB Aydın İl Temsilciliği görevini üstlenen değerli kardeşim Doç. Dr. Ramazan Kemal Haykıran’ın üstün gayretleri sonucu ve elbette Sayın Rektör Prof. Dr. Bülent Kent’in büyük desteğiyle “Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak” mottosu ve “Gelenekten Geleceğe Şehir, Kültür ve Medeniyet” başlığı ile 2-3 Mayıs 3025 günlerinde gerçekleşen Bilgi Şöleni’nde 27 akademik bildiri sunuldu. Sevgili Kemal, “bal alınacak çiçeği bilen arı titizliği ile” konuşulacak konuları ve konuşacak kişileri tespit etmiş ve ortaya güzel bir orkestrasyon çıkarmış. (Ağırlama kısmındaki başarısı da ayrıca övgüye değer.) Değişik üniversitelerden akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşen Bilgi Şöleni’nde, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent açılış konuşması yaptı. Dr. Kent, bu tür toplantılarla şehirlerin tarihî gelişimini anlamanın yollarının açıldığını ve yeni şehirleşmeler için verilerin oluşturulduğunu söyledi ve “Üniversite olarak Türkiye Yazarlar Birliği ile böyle bir toplantıyı gerçekleştirmekten dolayı mutluyuz.” dedi.

Açılış konferansını TYB vakfı Mütevelli Heyet üyesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Orçan yaptı. Dr. Orçan, konuşmasında İbn Haldun’ın toplumsal kategorizasyon ve buna bağlı şehir gelişimi hakkında bilgi verdikten sonra Cumhuriyet dönemi de dahil olmak üzere Türklerde şehir konusunda bilgiler verdi.

Bilgi Şöleninin ilk oturumunda Doç. Dr. Ferda Zambak, şehir ve hafıza konusunda teorik bilgiler vererek, bir açıdan Bilgi Şöleni’nin teorik tabanını belirlemiş oldu. Açılış oturumunda TYB Genel Sekreteri........

© tarihistan.org